Poslanci žádného z uchazečů do Rady České televize nezvolili

Minulý týden proběhlo ve Sněmovně hlasování o zaplnění prázdných míst v Radě České televize. Pět míst z 15 zůstává i po druhém kole tajných voleb neobsazených. Na zvolení uchazečů se koalice údajně dohodla, ale dohodu údajně nerespektovali. Volby se vypíší nové, v nichž oprávněné organizace předloží své nové návrhy na kandidáty.

Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) oznámil výsledky druhých voleb o hlasování poslanců. Sněmovna nikoho z kandidátů neshledala adekvátním k vykonání pozice. Ke zvolení bylo potřeba získat nejméně 95 poslaneckých hlasů.

Na konci března, v prvním kole voleb poslanci do rady veřejnoprávní televize zvolili pouze bývalého ředitele ostravského studia Ilja Racka. Do druhého kola se dostali zbylí kandidáti.

Volby pro usazení do pozic byly dvě. Loni v září dolní komora odvolala z rady Hanu Lipovskou. Poslanci ve druhém kole žádného z adeptů na prázdné místo nedosadili. Zdeněk Šarapatka, ani Daniel Váňa, kteří v radě veřejnoprávní televize v minulosti působili, nezískali dostatečný počet hlasů.

Čtyři zbývající volná místa se ve druhé, běžné volbě, také nepodařilo obsadit. Neuspěli Petr Brozda, Zbigniew Czendlik, Ivana Chmel Denčevová, Monika MacDonagh Pajerová, Jan Novák, Jiří Padevět, Michal Schuster a Radek Žádník. Nejlépe si z kandidátu vedl Brozda, který získal 93 hlasů, ale ani to ke zvolení nestačilo. Nejnižší hlasové hranice dosáhli Schuster se Žádníkem, ta činila 88 hlasů.

Po vyjádření zástupců poslanců vládní většiny vyplývá, že se koalice na zvolení kandidátů dohodla. Někteří poslanci ale dohodu o hlasování pro favority údajně nerespektovali.

„Dohoda byla jasná. Znamená to pouze to, že někteří solitéři tuto dohodu nedodrželi. Zbytečně se kvůli nim musí opakovat volba, aby mohla Rada České televize řádně fungovat,“ řekl pro ČTK předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Piráti podle Michálkova vyjádření dohodu ctí, respektují a chtějí, aby stát fungoval. Předseda TOP 09 Jan Jakob potvrdil, že se koalice na hlasování pro kandidáty dohodla, uvedl, že o své straně a její loajalitě k dohodě nepochybuje.

Marek Výborný, předseda KDU-ČSL, také potvrdil, že dohoda proběhla a koalice měla podpořit dané kandidáty. ,,Je zjevné, že tady existuje nějaká malá skupina, ono to vychází asi na šest až osm poslanců, kteří dohodu nedodrželi,“ řekl ČTK. Zároveň upozorňuje na fakt, že nikdo z pěti předsedů nemůže říci, že s jistotou garantuje o tom, jak jeho poslanci volili, přeci jen se jedná o tajnou volbu.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání vlády řekl, že zatím nebyl čas na analýzu hlasování, ale situaci nebere na lehkou váhu a koalice záležitost bude dál řešit.

Rada veřejnoprávní televize má ze zákona 15 členů, její prací je kontrolovat práci instituce.

Přidat komentář