13. dubna 1992 – první vysílání investigativního pořadu Černé ovce

Investigativní publicistický pořad České televize slaví třicáté výročí. Pod názvem Černé ovce, sem tam bílá se poprvé na obrazovkách objevil 13. dubna 1992. Za tu dobu pořad uvedl tisíce reportáží a pomohl vyřešit řadu problémů a sporů.

Publicistický magazín vznikl na základě podnětů od diváků přesně před 30 lety. Reportéři řeší ožehavé kauzy, testují a radí. V roce 1992 přišel producent Čestmír Kopecký s jasnou myšlenkou změnit vnímání televize za minulého režimu. „Po revoluci jsme měli pocit, že by bylo důležité, aby diváky naší veřejnoprávní televize někdo chránil před tím, když jim ubližují hnusní státní úředníci nebo je okrádají podnikatelé,“ před pěti lety vzpomínal na založení pořadu Kopecký.

Aby nebyl pořad jen o negativních zkušenostech, dostal název Černé ovce, sem tam bílá. Druhým otcem pořadu a ochráncem diváků byl Ladislav Daneš, který se do televize vrátil po dvacetileté odmlce. Pro pořad dělal dramaturga, režiséra, střihače, scenáristu a prosadil i znělku.

Zpočátku byl pořad měsíčníkem glosující nové jevy, které přinášel život ve svobodné společnosti. Témata byla spíše etická a morální. Černé ovce například tepaly všudypřítomnou reklamu, na kterou nikdo nebyl zvyklý. Po půlročním vysílání se z pořadu stal čtrnáctideník, jenž začal lidi upozorňovat na závadné zboží i podvodné jednání některých firem. Radikální proměna přišla v roce 1995 s novým dramaturgem Janem Chaloupeckým. Změnila se frekvence vysílání na týdeník a pořadu postupně stoupala sledovanost. Z názvu zmizel přídomek „sem tam bílá“. Černé ovce dostaly novou moderní znělku a místo komentářů a fejetonů se zaměřil na reportáže, které reagovaly na náměty diváků.

První tvář pořadu Jana Pokorného doplnili moderátoři Vlado Štancel a Zděněk Pecháček, kteří pořad okořenili o satiru. Jejich test Škody Felicia, kterou stejně jako v reklamě zavěsili do vzduchu pouze za dveře se vryl divákům do paměti. Zdařilý byl i díl odvysílaný v listopadu 1997 o neúspěšné reklamaci mobilního telefonu a špatné dodávce uhlí.

Další výrazné změny nastaly v létě 2001, kdy se Černé ovce staly součástí denně vysílaného podvečerního magazínu Černá, bílá. S ním se objevily i nové tváře. Moderovali ho střídavě Zbyněk Merunka, Václav Žmolík, herec Miloslav Mejzlík a současná moderátorka Iveta Fialová. Od roku 2003 už ale byly Černé ovce opět samostatným pořadem. O tři roky později navíc narostla spotřebitelská agenda tak, že stejný tým šéfredaktora Jiřího Vondráčka a dramaturga Jana Chaloupeckého vymyslel nový pořad – Testoviny, který moderoval Vlado Štancel. Do pořadu se přesunuly především testy a také všechny reportáže, které divákům radily v jejich občanském a „spotřebitelském“ životě. V roce 2008 si z Bruselu Testoviny odnesly cenu za informování o právech spotřebitelů.

V roce 2008 došlo opět ke sloučení obou pořadů pod zavedenou značkou Černých ovcí. Pořad od té doby uváděla oblíbená moderátorská dvojice Vlado Štancel a Iveta Fialová. Na podzim roku 2016, poté, co Vlado Štancel náhle zemřel, zůstala na pozici moderátorky jen Iveta Fialová.

Černé ovce nyní televize vysílá na obrazovkách ČT1 od pondělí do pátku v 17.40 nebo 5.15. Jednotlivé díly jsou dostupné i v archivu České televize.

Přidat komentář