1. ledna 1992- Vznik veřejnoprávní České televize

Dnešní sváteční den slaví své jubilejní třicáté narozeniny Česká televize (ČT). Jediná česká veřejnoprávní televize, bez které si dnes nedokážeme představit zpravodajství, neměla vždy tak pevnou půdu pod nohama. Vysílání prošlo řadou změn, než se mu dostalo podoby, jakou známe dnes.

První krůčky v Československu začala televize podnikat ještě před druhou světovou válkou. Než však stihla dosáhnout konkrétních výsledků, její snažení a aktivity přerušila válka, po které se ve výzkumech pokračovalo. Na konci března 1948 uskutečnila Československá televize (ČST) své první pokusné vysílání. Pravidelné vysílání se z toho stalo o šest let později. Zprvu vysílala ČST pouze tři dny v týdnu, následně se zvýšil počet vysílacích dní na pět a v  závěru roku 1959 začalo celodenní vysílání každý den. Až v roce 1970 bylo vysílání ČST rozšířené o druhý program, kde o tři roky později zahájili pravidelné barevné vysílání. Na známém prvním kanále se barevného vysílání mohli diváci dočkat o dva roky později.

Vznik samostatné České televize nastal 1. ledna 1992. Z počátku nebyly kompletně vyřešené nejasnosti ohledně vysílacích kruhů a financování ČT. Otázka financování není zcela dořešena ani dodnes. Po rozdělení došlo také k přejmenování jednotlivých kanálu do dnešní podoby. V roce 1994 potom ČT uvolnila jeden ze dvou celoplošně šířených vysílacích okruhů a hned druhý den na něm začala vysílat komerční TV Nova.

Rok 2000 je nazýván krizovým rokem České televize. Ani ona se totiž nevyhnula politickému zápolení. Tehdejší ředitel zpravodajství Jiří Hodač na základě stížnosti Václava Klause propustil moderátora pořadu V pravé poledne Romana Proroka. Přes to, že Hodač odmítal politický vliv, spousta lidí byla přesvědčená o opaku a spor vyvrcholil odstoupením šéfredaktora zpravodajství Zdeňka Šámala, který nesouhlasil s odvoláním moderátora Proroka. Za odstupujícího šéfredaktora se postavila většina redakce a dokonce podali stížnost na ředitele Hodače. Ten byl nakonec odvolán, ale půl roku později byl zvolen do funkce generálního ředitele ČT, což vzbudilo bouřlivou reakci u zaměstnanců a ještě v den volby byl vytvořen Krizový výbor. Spor obou stran byl velmi vyhrocený, někdy přesahoval i rámec zákonů a zpravodajství obou stran postrádalo vyváženost. Spor byl na tolik intenzivní, že Jíří Hodač po dvanácti dnech utrpěl celkový kolaps a týden na to odstoupil z funkce generálního ředitele.

Česká televize k výročí připravila přehled zásadních archivních materiálů z dob svého počátku.

Přidat komentář