Novodobá internetová a sociální hrozba?

Většina ho má stáhnutý v telefonu, všichni o něm už aspoň jednou slyšeli. Čím dál častěji se o něm diskutuje. Málo kdo ale ví, že zábava může být jen zástěrkou pro sledování soukromí. O čem je řeč? O fenoménu TikTok.

TikTok je sociální síť čínského původu, která monitoruje údaje o zařízení, a taky o dalších nainstalovaných aplikacích, dokonce i těch smazaných, kontroluje síťové informace a pravidelnou GPS polohu. Tyto informace jsou veřejné a snadno zjistitelné. Tak jak to, že to nejen mladé uživatele vůbec neznepokojuje? Odpověď je jednoduchá: umí být natolik zábavná a pohlcující, že si během používání nikdo tyto rizika nechce připustit.

TikTok má svůj algoritmus, který pracuje s rozhodnutím uživatele, sleduje jeho interakci a tím udržuje sledující závislé. Umí poznat, na jaká videa se dívá, jakou hudbu poslouchá, snaží se člověka nalákat na známé trendy. Algoritmus identifikuje uživatelské preference a stáhne diváka do víru sportu, kultury, humoru, hudby nebo tance.

 

Komunistická Čína podporující zábavní videoaplikaci?

Paradoxně byste v Číně hledali tuto síť marně. Jejich verze se jmenuje Douyin a liší se uživatelskými pravidly. Jedním z nich je i to, že nezletilí potřebují k užívání souhlas zákonného zástupce. Zajímavé je, že Čína omezuje své vlastní obyvatele, ale sbírá data od všech uživatelů TikToku z celého světa a nikdo mimo Čínu a firmu ByteDance netuší, co se s těmito informacemi děje a k čemu všemu mohou být do budoucna využívané.

Jelikož jse jedná o jednu z nejstahovanějších aplikací na světě a je s ní spojených mnoho bezpečnostních a etických rizik, různé státy přemýšlí o omezení užívání. Například Indie zakázala TikTok kvůli údajnému ohrožení suverenity a integrity země. Toto rozhodnutí podpořil i exprezident spojených států amerických, Donald Trump. V Americe se poslední dobou na toto téma vedou živé diskuse a bude zajímavé sledovat, jaké stanovisko ve finále zaujme. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost se TikTokem zatím nezabývá. Přitom u nás přibývá, zejména na sociálních sítích, čím dál více kybernetických útoků, a to především ze zemí jako je Čína a Rusko.

Veřejnosti by se proto neustále mělo připomínat a učit, jak se na internetu i sociálních sítích chovat. Pět nejdůležitějších pravidel, které by měl znát každý.

  • Základ je mít silné heslo. Velké písmeno, číslo a speciální znak je jistota.

  • Neuvádějte veřejně své telefonní číslo, e-mail nebo adresu. A už vůbec ne vše najednou.

  • Nastavte si soukromí. Vy sami rozhodujete, koho do své bubliny pustíte.

  • Nastavte si dvoufázové ověření. Dodatečná ochrana, která vám může zachránit účet před odcizením.

  • Nevěřte všemu, co si přečtete anebo zhlédnete.

Ale ani tato doporučení vás ve finále neochrání před tím, aby vás aplikace jako je TikTok a jí podobné, nesledovaly a monitorovaly. Abyste se před tímto ochránili, nesměli byste je stahovat a využívat. To rozhodnutí je na každém.

Nesmíme ale zapomínat, že čím dál častěji se v tomto prostředí pohybují i děti. A především ty vnímají digitální svět jako rozhodující pro vlastní vývoj. Aplikace TikTok nemá možnost rodičovského zámku, takže dospělí by o to víc měli kontrolovat obsah toho, na co se dítě dívá, a jak ho to ovlivňuje. My si rizika uvědomujeme a třeba je i pro svou zábavu ignorujeme, ale dítě netuší, co je a není správné.

Přidat komentář