6. ledna 1973 – narození Světlany Witowské

Česká moderátorka, novinářka a držitelka ceny Karla Havlíčka Borovského Světlana Witowská dnes slaví 49. narozeniny.

Rodačka z Litoměřic vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde získala magisterský titul. Po škole se ale právu dále nevěnovala. Svou kariéru započala jako redaktorka v České tiskové kanceláři. Krátce také působila v redakci deníku MF Dnes. Její další kroky směřovaly do České televize, kde se roku 1996 stala součástí redakce zpravodajství.

Téměř po deseti letech působení ve veřejnoprávním médiu přijala nabídku moderovat hlavní zpravodajskou relaci na televize Prima. Po boku Romana Fojty se na obrazovkách Primy objevovala pět let. Její profesní dráha pokračovala v roce 2011 návratem do známého prostředí redakce zpravodajství na Kavčích Horách. Zde se mimo jiné ujala moderace publicistického pořadu Interview ČT 24, který s přestávkami moderuje od roku 2014. Mezi lety 2018 a 2020 ji pak mohli diváci České televize vídat také jako moderátorku Událostí a Událostí komentářů.

Zhostila se také moderování debaty prezidentských kandidátů před druhým kolem prezidentských voleb v roce 2018 nebo hlavní debaty před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019.

Witowská je držitelkou ceny Karla Havlíčka Borovského. Cenu udělovanou nadací Český literární fond získala v roce 2018. Odborná porota ocenila její umění vést rozhovor s nadhledem, důsledností a elegancí.

Přidat komentář