Recenze: Nudné kecy nečekejte. KUDY BĚŽÍ ZAJÍC je originální, neotřelý a kontroverzní

Fotbalový podcast KUDY BĚŽÍ ZAJÍC je již ve své čtvrté sezóně. I tak nic neubral na původně nastaveném trendu hubatosti a kontroverze, kterými se proslavil. Autory jsou promotér Oktagonu a moderátor českého Survivoru Ondřej Novotný a šéf fotbalové sekce Deníku Sport Jan Podroužek. Tato dvojice přináší zajímavou dynamiku, kdy Novotný jako moderátor reprezentuje běžného fanouška a Podroužek fotbalového nerda, který má spoustu interních informací a fotbalem naprosto žije.

Dva hlavní aktéry, kteří jsou součástí každého dílu, doplňují v nepravidelných intervalech tři další novináři Deníku Sport. Jsou jimi Jan Vacek, Michal Kvasnica a Radek Špryňar. Vacek se v podcastu prezentuje jako sebevědomý vševěda, jeho skálopevné predikce však nezřídka kdy skončí jako sedláci u Chlumce. „Vacínovi“ je často předhazováno, jak při nedávném Mistrovství světa tipoval konec Argentiny na turnaji téměř v každém kole, přičemž jihoamerickému týmu se nakonec podařilo Mundial vyhrát. „Oni skončí už na těch Holanďanech. A kdyby ne, tak pak už fakt ne, Brazílie to má umetený,“ řekl v jednom z dílů věnujícím se světovému šampionátu s jistotou sobě vlastní Vacek.

Dalším z nepravidelných hostů je Michal Kvasnica. Jeho přítomnost je příjemnou změnou oproti emotivním a často vzájemně popichujícím se kolegům. Kvasnica není tak charakterově výrazný jako tři dříve jmenovaní, je však nedílnou a důležitou složkou sestavy ZAJÍCE. Posledním dílem do skládačky je Radek Špryňar, který se v podcastu objevuje pouze sporadicky. Jeho pohled nejen na fotbal a na svět kontrastuje s ostatními, především s Vackem a Podroužkem, kteří jsou o několik let mladší.

Vzájemné střety a kontroverze, aneb hlavní koření ZAJÍCE

Výrazný střet mezi Vackem a Špryňarem přinesla epizoda, ve které aktéři probírali aféru moderátora České televize Pavla Čapka, který volající divačce řekl: „Na ženu velmi kvalitní hodnocení.“ Špryňarovi přišla celá kauza jako dělání z komára velblouda. „Já jsem v týmu Čapoun, na milion procent. To, co se z toho stalo na Twitteru, je pro mě nepochopitelný. Řešil jsem to doma s manželkou, a ani jí nepřišlo zvláštní, co Čapek v České televizi řekl. Vůbec nechápu, v jaké době to žijeme, tomuhle nerozumím.“

Po přitakání Podroužka začal Vacek nesouhlasně kroutit hlavou. „Hoši, v*le, vy jste tady normálně banda tří šílenců. Přijde mi, že Radek vůbec není v roce 2022, ale to už je jiná diskuze,“ rozohnil se fotbalový expert Sportu na svého kolegu. Rozjela se diskuze, ve které se po nějaké chvilce dostal ke slovu Novotný. Přečetl tweet Lindy Bartošové ohledně této kauzy, ve kterém nepřímo označila Čapka za šovinistu. „Tak jdi do*rdele, bych řekl já. Neobratný? Možná. Ale tohle jako šovinismus? To fakt ne,“ řekl k vyjádření Bartošové známý promotér a moderátor.

A přesně tyto momenty jsou to, co dělá ze ZAJÍCE skvělý podcast. Když se někdo jako Ondřej Novotný, který je veřejně známou osobou, vyjádří upřímně a od plic. Je osvěžující slyšet někoho vyjádřit názor, ať už s posláním Lindy Bartošové na obrácenou stranu pánve souhlasíte, či nikoliv. A asi jen Novotný dokáže veřejně říct to, co řekl o jednom z nejlepších fotbalistů všech dob Cristianu Ronaldovi. Poté, co si slavný CR7 vydupal odchod z Manchesteru United, se moderátor nechal slyšet, že to je „Ultrač*rák“.

Vulgarita nerovná se zábava, ale správně použitá vulgarita je často tím nejtrefnějším, jak můžete danou skutečnost popsat. A to se v tomto případě povedlo náramně. I díky těmto ikonickým momentům můžeme Novotnému odpustit, že se často zapomene a začne se vytahovat, nebo si stěžovat na špatnou obsluhu v letadle.

Jak si stojí ZAJÍC v konkurenci?

Trh podcastů o fotbale se pomalu začíná přesycovat, nicméně ZAJÍC je z nich stále ten nejlepší. Mix zábavy a zákulisních fotbalových informací je doplněn charismatickými účastníky, kteří se nebojí říct na plná ústa, co si o dané problematice myslí. A to je velký rozdíl oproti některým „zívárnám“ typu Fotbal fokus, kde se toho sice dozvíte spoustu, ale po pár minutách se najdete jak u poslechu spíte. To u ZAJÍCE opravdu nehrozí.

ZAJÍC se výrazně odlišuje i populárního podcastu OFFSEASON, který moderují znamí rappeři Labello a CA$HANOVA BULHAR. Ten je přesným opakem Fotbal fokusu, zaměřuje se především na zábavu a věnuje se mnohem častěji nefotbalovým tématům. ZAJÍC je přesně někde mezi a trefuje hřebíček na hlavičku.

Ondřej Novotný jako moderátor funguje skvěle. Daří se mu vybírat zajímavá témata, která dokážou rozproudit velmi zajímavou diskuzi. Jako ve většině moderních podcastů se moderátor zapojuje do samotného dění. To je za mne velké plus. Živý moderátor by mělo být něco, co je v moderní podcastové tvorbě naprosto standardizováno. Dle mého názoru je robotický moderátor pokládající plytké otázky přitakávajícím hostům něco, čemu definitivně odzvonilo.

Autenticita je dnes velmi důležitá, zábava je přeci jen na prvním místě a má to svůj důvod. Nikdo nechce trávit svůj drahocenný volný čas posloucháním nudných řečí, které zapomenete ještě před doposlechnutím podcastu. Jsou to emoce, zajímavé diskuze a především vzájemná chemie, které vytvářejí ze ZAJÍCE unikátní a dle mého nejlepší fotbalový podcast na české scéně.

Je to i pro lidi, co fotbal nesledují?

Není. Jestli vás krásná hra netankuje, tak si to ani nepouštějte. Pokud však kopanou sledujete, a chcete se akorát začít lépe orientovat v českém prostředí, určitě si KUDY BĚŽÍ ZAJÍC co nejdříve nalaďte. Řeší se zde především tuzemská soutěž, takže během pár dílů začnete být v obraze. Navíc je Zajíc podáván zábavnou formou a s mimofotbalovým přesahem. A jako dezert máte kontroverzi, ke které má vždy velmi blízko.

Přidat komentář