Proměna pozice hokejového experta Milana Antoše

V souvislosti s právě probíhajícím hokejovým šampionátem patří k hokeji řada těch, kteří nás po dobu turnaje s programem doprovází. Ano, jde o hokejové komentátory, experty, moderátory a redaktory. Tím jedním je Milan Antoš, dnes už dlouholetá stálice a hokejový expert České televize (ČT), který v této pozici prožívá svůj dvanáctý světový šampionát.

Přes osobní příběh plný strastí se po konci kariéry Milan Antoš stal hokejovým expertem ČT. Na své první mistrovství světa odcestoval v roce 2011. Od té doby pravidelně doplňuje komentátorský štáb na většině vrcholných akcích. Věnuje se téměř jakékoliv hokejové rubrice, která se na ČT Sport objevuje, přes extraligu, všemožné turnaje, až po reprezentaci. Jeho specializací však zůstávají mladíci. Každoročně se věnuje juniorům a juniorskému mistrovství světa. Možná i proto, že jeho stejnojmenný syn hraje taky hokej.

Antoš je především známý svou bezprostředností a specifickým stylem komentování. Díky jeho přílišné upřímnosti mohli být hokejoví fanoušci svědky jeho asi nejznámějšího výroku: “Je to hnus, je to fakt ošklivý,” dnes totiž má na YouTube už přes 130 tisíc zhlédnutí. Tahle slova použil v souvislosti se špatným výkonem Čechů v souboji s Dány na hokejovém šampionátu v roce 2021. Vyvolalo to obrovskou vlnu emocí. Dokonce tak velkou, že sám Pavel Richter, bývalý hokejový útočník, trenér a expert, se z důvodu i jeho výroku pozice experta ČT vzdal. „On, který se ve své hokejové kariéře v takové situaci nikdy neocitl, nemůže něco takového vyslovit o hře národního mužstva,“ vyjádřil se Richter v dopise určený Robertu Zárubovi.

I přes pár kiksů, kterých se dopustil, je velice oblíbený. Zejména proto, že se nebojí vyjádřit věcnou kritiku, která našemu tradičnímu sportu mnohdy schází. Mimo ČT působí už několikátým rokem na online magazínu Sport.cz, kde má svou vlastní sekci – Antošovu břitvu. Zde vyjadřuje své postoje a komentáře ohledně aktuálního hokejového dění.

V jednom z posledních publikovaných komentářů kritizoval extraligovou Spartu za neúspěšnou sezonu zakončenou porážkou v playoff proti Třinci. Byť se komentáře pod příspěvkem shodují v tom, že má Antoš pravdu, někteří, například fanoušci Sparty, s jeho názorem nesouhlasí. „Já měl Milana Antoše vždycky rád. Chodil jsem na něj jako malý v Plzni, v TV se mi líbilo, že nazývá věci pravými jmény. Ale tenhle komentář je od bývalého hráče úplně bez úrovně,“ zareagoval ke komentáři Jakub Koreis, bývalý hokejový útočník a dnes spoluautor hokejového podcastu Bomby k tyči.

Dvanáct let působnosti v ČT změnilo Antoše především v sebevědomí. Oproti prvním rokům adaptace dnes pracuje daleko jistěji, zkušeněji a odvážněji. Na druhou stranu ví, co si dovolit může a co naopak musí vypustit a nechat si raději pro sebe. Nebojí se otevřeně mluvit o věcech, o kterých ne každý expert rád hovoří. Oproti jeho kolegům zůstává nohama na zemi, komentuje věci tak, jak skutečně jsou. Dokonce ani nepřehání. Experti mají mnohdy v tendenci pozitivní věci zveličovat a k těm negativním se vyjadřovat velice střídmě nebo vůbec. Což má za následek to, že to vytváří jakýsi neucelený obraz skutečnosti. Jestli to je dobře nebo špatně je ale otázka názoru. Každopádně patří do skupiny nejvlivnějších hokejových expertů v Česku a poctivou prací se stal jakýmsi základním stavebním kamenem hokejového štábu ČT.

Přidat komentář