18. prosince 1957 – narození Marka Ebena

Jeden z nejznámějších českých moderátorů, ale také herec, hudební skladatel a písničkář Marek Eben dnes slaví své 64. narozeniny.

Marek Eben je považovaný za jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších uvaděčů televizních pořadů a kulturních akcí. Také má být po kom talentovaný. Jeho otec Petr Eben byl legendárním hudebním skladatelem, který získal francouzské vyznamenání Rytíř umění a písemnictví. V roce 1979 vystudoval hudebně dramatický obor na Pražské konzervatoři a jeho kroky po univerzitě směřovaly do divadla Vítězslava Nezvala. Dalším pracovním působištěm pro Marka Ebena bylo divadlo Jaroslava Průchy, odkud pokračoval do studia Ypsilon, kde působil až do roku 2002.

Po ukončení školy se nevydal pouze na divadelní dráhu. Už přes 20 let má na České televizi vlastní talkshow Na plovárně, kde měl spoustu významných hostů jako například Dagmar Havlová (nejsledovanější epizoda), Usian Bolt, Boris Becker, Antonio Banderas nebo třeba Bill Gates. Založil také se svými bratry kapelu Bratři Ebenové, se kterou vydali do dnešního dne šest desek. Podíleli se na zlaté a dvakrát platinové desce Adventní písně a koledy s Martou Kubišovou. Objevil se i na televizních obrazovkách. Poprvé tomu tak bylo v jeho třinácti letech, kdy v pořadu Kamarádi ztvárnil roli Válečka. Ve filmografii pokračoval i po vysoké škole. Na televizních obrazovkách ale utkvěl v paměti spíše jako moderátor. V letech 1991 až 2001 moderoval prestižní anketu TýTý, kterou později sám vyhrál. V roce 2003 a 2004 byl vítězem v kategorii osobnost televizní publicistiky a v letech 2001 a 2003 byl dokonce absolutním vítězem. Od roku 2006 je neodmyslitelnou součástí moderátorské dvojice s Terezou Kostkovou v pořadu StarDance.

Přidat komentář