Česká televize obmění šest zahraničních zpravodajů

Česká televize (ČT) chystá pravidelnou odbměnu zahraničních korespondentů. Změna se bude týkat zpravodajských postů ve Varšavě, Bratislavě, Berlíně, Bruselu, Londýně a ve Washingtonu.

První přesun se dotkne zpravodajského týmu ve Varšavě na začátku března. Dosavadního korespondenta Lukáše Mathého vystřídá reportér zahraniční redakce Andreas Papadopulos. „Nastoupit na místo, na kterém přede mnou působil Mirek Karas, Josef Pazderka nebo Lukáš Mathé, je obrovská výzva. V Polsku se teď toho děje opravdu hodně, od sporu o důl Turów a stav právního státu v zemi až po aktuální krizi na hranicích s Běloruskem. Bude mi ctí nejen tyto události zprostředkovávat divákům ČT,“ říká Papadopulos.

Americkým zpravodajem se stane Bohumil Vostal, který v létě zamíří do Washingtonu. Nahradí tak Davida Miřejovského, který tento post zastával čtyři roky.

Z Bruselu se bude hlásit Petr Obrovský, který dosud působil jako korespondent v Bratislavě. Změna souvisí především s blížícím se předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie. Stávající belgický zpravodaj Lukáš Dolanský se přesune do Spojeného království. „Čtyři roky intenzivního zpravodajského života v Bruselu pro mě bylo splněním snu. Vždycky jsem toužil přímo v centru evropské politiky zažít to novinářské ‚být u toho‘. A sen se mi splnil vrchovatě: s brexitem, se spory o vládu práva, s covidovou a ekonomickou krizí, s audity českého premiéra, s evropskými volbami, s nekonečnými nočními summity,“ vysvětluje Lukáš Dolanský.

Další výměna se bude týkat postů v Bratislavě a Berlíně. Slovenským korespondentem se stane redaktor a moderátor Jan Šilhan. Z německé metropole bude diváky o tamním dění informovat Pavel Polák, reportér a expert na německy mluvící země. U zbylých zpravodajských postů v Turecku, Rusku, Číně, Izraeli a ve Francii zatím ČT změnu nechystá.

Přidat komentář