28. duben 1986 – den, kdy sovětská televize oznámila výbuch v Černobylu

Nejsledovanější sovětská televizní stanice První kanál, pod který spadá večerní zpravodajská relace Vremja, odvysílala v tento den před 34 lety zprávy, kde oznámila nejhorší jadernou havárii světa. Dva dny před oficiálním oznámení došlo k výbuchu reaktoru v jaderné elektrárně v Černobylu.

„Stala se nehoda v jaderné elektrárně v Černobylu. Jeden z reaktorů byl poškozen. Byly učiněny kroky k vyřešení této situace a první pomoc byla poskytnuta prvním postiženým osobám. Vláda vytvořila vyšetřovací komisi,“ sdělila ruská moderátorka ve zprávách. Černobylskou katastrofu chtěl ze začátku Sovětský svaz zamlčet, její rozsah byl však příliš velký.

Ruská moderátorka oznamuje, že došlo k výbuchu reaktoru.

Jakmile 26. dubna 1986 vybuchl v brzkých ranních hodinách reaktor č. 4, bezprostředně na to se do atmosféry rozšířil radioaktivní mrak, který postupoval do západních částí Evropy až na sever do Skandinávie. Nebezpečný materiál se do ovzduší dostával ještě dalších 10 dní, než reaktor dokázali zajistit pomocí svržením několik set tun dolomitu, olova, písku a jílu.

Po výbuchu reaktoru začali s odklízením nebezpečného materiálu.

Československá média informovala o katastrofě krátce a se zpožděním

Československá televize o havárii v ukrajinském Černobylu informovala krátkou zprávou v Nočních zprávách den potom, kdy ji zveřejnil Sovětský svaz.

V úterý 29. dubna vyšel krátký text na pravé straně v úplně spodní části novin Svobodné slovo. „Rada ministrů SSSR včera oznámila, že na Černobylské jaderné elektrárně došlo k havárii, při níž byl poškozen jeden z reaktorů. Havárie v Černobylské jaderné elektrárně je první havárií tohoto druhu v SSSR. V jiných zemích došlo k podobným incidentům nejednou. Podle údajů společenské organizace Kritická masa bylo mj. v USA jen v roce 1979 zaznamenáno 2300 havárií, poruch a jiných závad,“ stálo v textu.

Nejvyšší orgány v Československu se celý případ kolem černobylské katastrofy snažily zastírat a kvůli tomu rostla míra nedůvěry v média a komunistický režim.

Pripjať je nebezpečná pro žití ještě 20 000 let

Evakuace obyvatel z Pripjati (město přibližně tři kilometry od Černobylu) začala den a půl po incidentu v elektrárně. Lidem, kteří z Pripjatě odjížděli, bylo řečeno, že se brzy vrátí a s sebou si mají vzít jen doklady a to nejnutnější. Výbuchem se však do ovzduší dostaly nebezpečné látky, a nejvíce postižené město Pripjať je navždy opuštěné. Navíc jej sovětská vláda prohlásila jako nebezpečné pro život na dalších 20 tisíc let.

Pripyat: Before and After
Město Pripjať předtím a poté.

O katastrofě Sovětský svaz informoval zejména kvůli tomu, že ve Švédsku naměřili stokrát zvýšenou úroveň radiace. Počet obětí, které způsobila havárie, se odhaduje na 4 tisíce.

Nad reaktorem č. 4 nechala ruská vláda postavit ochranný kryt, který brání úniku radiace. Vydržet by měl sto let. Projekt, do kterého se zapojilo 45 států, Evropská unie i Evropská banka pro obnovu a rozvoj vyšel přes 56 miliard.

Přidat komentář