12. duben 1947 – narození nejúspěšnějšího českého fotografa Antonína Kratochvíla

Jako válečný fotograf fotil konflikty v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, genocidu ve Rwandě nebo pašeráky drog v Guatemale. Antonín Kratochvíl je jeden z nejuznávanějších světových fotografů, spoluzakladatel fotografické agentury VII Photo Agency a na svém kontě má již sedm knih. Dnes oslaví slavný reportážní fotograf 73. narozeniny.

Antonín se narodil do rodiny Kratochvílů v Lovosicích, kde jeho otec vlastnil fotoateliér. O dva roky později se celá rodina musela přestěhovat do pracovního tábora ve Vinoři. V roce 1953 je z tábora propustili a jejich životy se usadily v pražském Karlíně. Ačkoliv by chtěl, z politických důvodů nemohl Kratochvíl studovat, a tak se vyučil stavebním zámečníkem.

S první manželkou se oženil v roce 1967 a ještě než se narodil jeho syn Michael, emigroval do Rakouska. Zatímco jej režim v Československu odsoudil k sedmi letům vězení za nedovolené opuštění republiky, v Rakousku si prošel uprchlickým táborem Traiskirchen a nakonec skončil v Nizozemsku.

Vystudovat se mu nakonec povedlo až v nizozemském Ultrechtu, kde získal titul BFA na umělecké akademii Gerrit Rietveld Art Academi. Po studiu v roce 1972 společně se svojí druhou manželkou odjel do USA a začal se věnovat fotografování pro tituly jako Los Angeles Times Magazine, VOGUE, Rolling Stone, Playboy nebo Newsweek. Před jeho fotoaparát se postavili například David Bowie, Bob Dylan či Keith Richards z Rolling Stones. Po třech letech se seznámil a dal dohromady se svou třetí manželkou Jill.

Jako reportážní fotograf se v sedmdesátých letech vydal zachycovat život za železnou oponou do východního bloku a následně i život bezprostředně po jejím pádu. Jeho fotky, které za tu dobu nashromáždil, jsou v jeho knize „Broken Dream: Twenty Years of War in Eastern Europe.“

Dokumentární fotografii se věnoval i posléze, když jezdil jako válečný fotograf do válkou stižených zemí. Dokument o Iráku mu dokonce přinesl nominaci na Oscara. Třikrát získal prestižní ocenění World Press photo a v roce 1999 ho časopis American Photo zařadil do stovky nejvýznamnějších osobností světové fotografie.

Antonín Kratochvíl zkusil své štěstí v lásce i na počtvrté. Oženil se Gabrielou, v pořadí čtvrtou manželkou, se kterou stále žije. S ní má dva syny Anthony Waynne Coopera a Gavyna.

V České republice mu Asociace profesionálních fotografů udělila cenu „Osobnost české fotografie 2014 – za dlouhodobý přínos fotografii.“ O příběhu tří generací rodinného klanu fotografů natočila dokument Můj otec Antonín Kratochvíl dokumentaristka Andrea Sedláčková. Do kin by měl snímek zavítat již tento rok.

Přidat komentář