12. dubna 1969 – Den narození Wojciecha Tochmana

Tak jako Francie má prokleté básníky, svět novinářů má zase prokleté reportéry. Patří mezi ně i představitel polské reportáže Wojciech Tochman, který v neděli oslaví své 51. narozeniny.

Rodák z Krakova proslul v 90. letech, kdy spolu s Pawłem Smoleńským,  Lidií Ostałowskou a dalšími tvořil legendární skupinu reportérů v liberálním polském deníku Gazeta Wyborcza. Později přednášel na Varšavské univerzitě a zároveň se v televizním pořadu Kdokoli viděl, kdokoli zná věnoval rodinám, které ztratili své příbuzné a pomáhal jim je najít.

Sociálně zaměřené je většina jeho reportáží. Věnuje se oblastem, kde společnost selhala. I díky tomu vznikla jeho nejznámější reportážní kniha Jako bys jedla kámen, tedy svědectví o válce na Balkáně, kde byl Tochman v 90. letech jako reportér. Tento počin byl nominován na nejprestižnější polskou literární cenu Niké a získala ocenění od Radio France International. Knihu vydalo nakladatelství Absynt ve své sérii Prokletí reportéři.

Spolu s kolegy z Gazety založil v roce 2009 Institut reportáže se školou psaní, kde učí mladé reportéry polskou literární reportáž. V roce 1998 získal cenu Reportér roku.

Přidat komentář