22. března 1924 – zemřel Vlastimil Tusar

Vlastimil Tusar byl významnou osobností první republiky. Stal se na chvíli předsedou vlády po boku samého Masaryka, ale i když ho má většina lidí zafixovaného jako politika, byl i skvělý novinář.

Tři roky poté, co vstoupil do politiky, se stal součástí redakce týdeníku Rovnost. V roce 1908 se stal jeho šéfredaktorem. Pod jeho vedením se z plátku stal deník.

Zaměřením Rovnosti byla, podobně jako jeho politické smýšlení, levicová sociální demokracie. V době, kdy byl jejím šéfredaktorem, se jednalo o zpravodajství z brněnského regionu, a tuto podobu si v jádru deník udržel i dodnes.

Když se Tusar více zapojil do politiky a založil stranu, přestal v deníku působit. V roce 1919 ho T. G. Masaryk zvolil předsedou vlády, za stranu sociální demokracie.

Byla to velice těžká doba pro politiku v Čechách, naproti sobě stály strany, které si byly názorově naprosto odlišné. Bylo složité hlasovat, chyběla strana která by je názorově propojila.

Podle dokumentu idnes.tv, Lidové noviny psaly o spojení levice a pravice v parlamentu, jako o spojení vody a ohně. Vláda Tusara vydržela pouze do roku 1920, strana sociálních demokratů se rozpadla a odštěpili se z ní komunisté.

Přidat komentář