21. únor 2018 – Zavraždění Jána Kuciaka

Dnes uběhly přesně dva roky od chvíle, kdy Slovensko ztratilo nadějného mladého žurnalistu, Jána Kuciaka, spolu s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou. Příběh jeho vraždy zahýbal nejen českými a slovenskými médii, ale i celým světem.

Ján Kuciak byl investigativní novinář, svého času působící pro server Aktuality.sk. Zde se zabýval hlavně propojením politiky, byznysu a zločineckých skupin. Vystudoval žurnalistiku na Vysoké škole v Nitře, kde také působil jako doktorand.

Vyšetřování

Kuciakova smrt se od počátku vyšetřovala jako nájemná vražda, jejíž motivací měla být novinářova investigativní práce. Mnohokrát skloňovaným jménem v tomto případu je Marián Kočner, jehož obchodními nesrovnalostmi se zabýval. Tento slovenský podnikatel, jak potvrdily nahrávky, Kuciakovi několik měsíců před smrtí vyhrožoval. Následné trestní oznámení na Kočnera však policie odmítla. Následně se jeden ze tří obžalovaných, Miroslav Marček, přiznal, že dvojici zastřelil. Podle obžaloby si Kočner objednal vraždu jako pomstu za Kuciakovo upozorňování na trestnou ekonomickou činnost. Proces tedy pokračuje s dalšími třemi obžalovanými.

Tento případ rozpoutal na Slovensku vlnu demonstrací, mnohými označované jako největší od pádu komunismu. Vraždu novináře společnost vnímala jako útok na demokracii a svobodu tisku.

Poslední případ, kterým se Kuciak zabýval, se týkal italské mafie působící na Slovensku. Šéfredaktoři nejčtenějších novinových titulů se rozhodli tento nedokončený článek vydat a pokračovat v případech, na kterých zesnulý novinář pracoval.

Přidat komentář