Chorvatští novináři demonstrovali proti cenzuře

Několik stovek chorvatských novinářů vyrazilo do ulic Záhřebu, aby upozornilo na narůstající snahu vlády „udusit“ svobodu chorvatské veřejnoprávní televize a rádia HRT.

Podle Sdružení chorvatských novinářů (HND), které sobotní akci naplánovalo, je v zemi aktuálně evidováno více než 1 100 bezdůvodně probíhajících soudních procesů namířených proti vydavatelstvím a jejich zaměstnancům. Kauzy prý mají být součástí systematického nátlaku cenzorů z řad vlády.

„Pronásledování novinářů už bylo dost… trvá to už léta,“ prohlásil vůdce HND Hrvoje Zovko před shromážděným davem. „Vláda tento problém ignoruje, protože věří, že ignorace je řešení, jenomže tím ničí žurnalistiku“ dodal.

Protesty vypukly poté, televize HRT zažalovala některé novináře až o 2,3 milionu kun (asi 7,9 milionu Kč) kvůli jejich informování o nehospodárném utrácení uvnitř této instituce. Podle organizátorů jde ale o mnohem více.

„HRT je dnes bohužel okupovaná a není to médium, které chceme a které si jakožto občané demokratické země zasluhujeme,“ prohlásila Jelena Berkovičová ze sdružení GONG. A Evropská federace novinářů jí dává zapravdu. Podle oficiálního stanoviska je HRT co do nezávislosti nejhorší veřejnoprávní služba v Evropě.

Proti tomu se ale ohradil ředitel HRT Kazimir Bačić. Podle něj je to právě jeho televize, kdo musí čelit obrovským tlakům vládních institucí a ctí vyváženost zpravodajství. Vše má být údajně výsledek politických zákulisních her a předvolební kampaně.

Protesty podpořilo i několik osobností z řad opozice a kulturní a veřejné scény.

Přidat komentář