Novinář v popkultuře: Rok nebezpečného života

Australský film z roku 1982 je válečné drama odehrávající se na Indonéském ostrově Jáva roku 1965. Guy Hamilton, novinář pro ABS, je odhodlaný riskovat a předat do Evropy unikátní informace přímo z prostředí, ve kterém revoluce klepe na dveře.

Australský reportér pro ABS Guy Hamilton, ve hvězdném obsazení Mela Gibsona, se chce prosadit a udělat si v žurnalistickém světě dobré jméno. Vydá se do Indonésie, ve které se schyluje k revoluci. Vypadá to, že prezident Sukarno (Mike Emperio) bude svržen a pro mladého novináře je Jakarta ideální příležitost pro zviditelnění se. Spolu s několika zahraničními novináři se Guy snaží získat co nejvíce informací, jsou ovšem drženi stranou veškerého dění.

Naštěstí pro hlavního hrdinu si ho vezme pod svá ochranná křídla malý svérázný fotograf Billy Kwan. Toho ztvárnila herečka Linda Huntová, která za roli získala Oskara a Cenu newyorských filmových kritiků. Díky Billymu a jeho kontaktům se dostávají k jedinečným příběhům a informacím. Tvoří spolu vynikající dvojici. „Já budu tvýma očima, ty budeš mým slovem,“ můžeme slyšet od Asiata, s nímž Guy navázal přátelství. Můžeme sledovat, jak hlavní postava zdokonaluje své novinářské schopnosti, naučil se jak psát, čeho si všímat.

Tajné informace

Vstupem Billyho přítelkyně Jill Bryantové (Sigourney Weaverová) na scénu to vypadá, že se Guyovy priority změnily. Pracovnice britské ambasády je okouzlující žena, která Guye ohromí svou inteligencí a šarmem. Když mu sdělí tajnou informaci, že komunisté si nechali poslat loď se zbraněmi, Guy se neubrání svému novinářskému pudu a napíše o tom zprávu. Jill sice nebyla jediným zdrojem informace, to ale nic nemění na tom, že Jill je považována za zdroj. Karty osudu Guye Hamiltona se zamíchají a svržení vlády se stává skutečností.

Mladý novinář na ostrov přijede jako nejistý začátečník, který těžko dostane rozhovor. Pobytem na Jakartě se do značné míry otrká a pro kvalitní informace je ochoten riskovat i vlastní život. Film vyobrazuje povolání žurnalisty jako náročné, riskantní a plné rychlého jednání. Schopnost odhadnout zprávy zajímavé pro veřejnost i jejich sdělení je pro reportéra klíčové. A Guy nakonec najde cestu ke své slávě.

Přidat komentář