Novinář v popkultuře: Ohníčky všude kolem

Kniha Ohníčky všude kolem úspěšné americké spisovatelky Celeste Ng pojednává o mnoha závažných tématech. Soustředí  se na rasismus, rozmanitost lidských povah nebo na otázku mateřství. Kdo je opravdová matka, ta co dítě porodila nebo žena, která mu dala veškerou svoji lásku? Tím vším se zaobírá i jedna z hlavních hrdinek Elena Richardsonová, matka čtyř dětí, která  pracuje jako novinářka.

Pro Elenu byla novinařina jasnou volbou. Když byla mladá, byla plná ideálů a věřila, že svými články dokáže změnit svět. To vše se ale mělo brzy změnit, po škole se vdala, usadila se v malém městě a našla si slušnou práci v místních novinách. Pro začátek dobré, říkala si mladá novinářka.

A pak přišly děti, Elena měla celkem čtyři. Ačkoliv pro ni byla její práce velice důležitá, bylo opravdu těžké skloubit novinařinu s rodinou, a tak se během dvaceti let její kariéra nikam zásadně neposunula. Snad také proto, že žila na malém městě, kde všechny znala (a nechtěla si tak nikoho znepřátelit) byly její články snad až příliš nekritické, nezajímavé, bez zápalu. Její kolega z dob, kdy oba pracovali pro deník jako noví redaktoři, se vypracoval na uznávaného reportéra, zato Elena tak nějak pořád stála na jednom a tom stejném místě. Ačkoliv měla hezkou rodinu, její nesplněný sen ji trápil.

Kniha Ohníčky všude kolem ukazuje, že být matkou a současně pracovat ve zpravodajství, vůbec není jednoduché. Skloubit tak časově náročnou práci s rodinným životem, to není snadné ani pro muže, natož pro ženy, které se, i přes veškeré bourání stereotypů, stále o domácnost a děti starají více než jejich partneři. Elena si uvědomila, že je její kariéra v koncích v době, kdy po čtvrté otěhotněla. Je tomu v dnešní moderní společnosti opravdu tak? Stále platí, že práce novinářky nejde s početnou rodinou skloubit, nebo se jedná o mýtus z minulých dob, které jsou dávno přežité?

Přidat komentář