Snímek hořícího Venezuelana ovládl World Press Photo 2018

Vítězem letošního ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo je Ronaldo Schemidt z agentury AFP. Původem venezuelský fotograf uspěl se svým silně autentickým záběrem z pouličních demonstrací ve Venezuele. Snímek bodoval i v kategorii Aktualita.

Na vítězné fotografii je zachycený 28letý José Salazar Balza, který se vzňal po explozi nádrže své motorky během násilného střetu s policií při demonstraci proti venezuelskému autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi v květnu 2017. Balza přežil s popáleninami druhého stupně.

Předsedkyně poroty a francouzská fotografka Magdalena Herreraová prohlásila, že vítězný snímek s názvem Venezuelská krize je příkladem klasické fotografie vyvolávající okamžité emoce. „Snímek má energii a dynamiku okamžiku. Barvy, pohyb a velice dobrá kompozice – má to prostě sílu,“ dodala Herreraová. „Nepřestával jsem fotografovat, dokud mi nedošlo, co se děje. Že proti mně běží někdo v plamenech,“ komentoval snímek sám Schemidt.

Schemidt, který dění pro AFP pokrývá z Mexika, za vítězný snímek získal odměnu 10 tisíc eur (v přepočtu 253 tisíc korun) a zcela nové fotografické vybavení od společnosti Canon.

Do letošního 61. ročníku soutěže World Press Photo poslalo své snímky  4548 fotografů ze 125 zemí světa. Porota čítající 43 členů posuzovala celkem 73 044 záběrů. Žádný snímek z České republiky se do užšího výběru nedostal.

Výstava těch nejlepších snímků bude tradičně putovat po světě. Začne v Amsterdamu a bude pokračovat v Římě či Poznani.

Přidat komentář