Filmová premiéra i pohádka pro neslyšící. ČT odhalila program na Vánoce

Pravý rytířLetošní advent bude pro diváky České televize (ČT) vskutku nabitý. Stanice si připravila čtyři zbrusu nové pohádky a nezapomněla ani na neslyšící diváky. V období Vánoc televize odvysílá také jeden z nejnavštěvovanějších filmů českých kin uplynulého roku – Lídu Baarovou, či oceňovaný snímek Domácí péče.

„Vánoční pohádky České televize se postupně staly tradiční součástí svátků pro miliony diváků. Každý rok si proto na vánočním programu dáváme extrémně záležet a mám radost, že i letos se nám podařilo natočit čtyři nové příběhy,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

První z očekávaných pohádek bude štědrovečerní příběh Pravý rytíř. Pohádka o rozvážném chlapci a jeho velmi opatrovnickém otci – bývalém rytíři – je netradičním pojetím cesty do světa „na zkušenou“ i získání si srdce princezny a půlky království. „Je to výsostně klukovská pohádka, která tím pádem bude bavit hlavně ženské publikum,“ popisuje s nadsázkou režisér Martin Dolenský a dodal, „najdete v ní romanci, velké zlo i množství triků.“ Vedle hlavních hrdinů se diváci mohou těšit i na známé tváře jako Jiřího Korna či Táňu Pahufovou.

Druhý z příběhů pochází z pokladnice národního pohádkáře Karla Jaromíra Erbena, který ji publikoval jako Zlatovláska. V podání produkce ČT se můžete těšit na Slíbenou princeznu. „Dějová linka, která je u Erbena velmi jednoduchá, je scenáristkou Ivou Procházkovou obohacena o řadu dobrodružných i humorných prvků a staví na tradici české filmové pohádky s vtipnými dialogy, vyhraněnými charaktery, ale i překvapivými momenty. Diváci se můžou těšit na dobrodružnou podívanou se spoustou reálných zvířat a efektních triků,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Na Štěpána diváci mohou usednout před obrazovky s romantickým příběhem Zázračný nos. Zamilovaná princezna Diana se v nejistotě rozhodne podrobit svou lásku náročným testem a dá vypít svému milému zázračný elixír. Místo odpovědi se však promění v Zubejdu. Vydává se tak v přestrojení hledat pomoc kouzelníka, od kterého nápoj dostala. „Diana je vychovávaná velmi přísně, a protože má dobrodružného ducha, má to přesně opačný účinek, než by si její otec přál. Touží žít naplno. A když se má provdat, tak to musí být z oboustranné lásky. Není to klasický typ princezny, je lidská, zvědavá a tak trochu rebelka,“ vypráví o své roli slovenská herečka Kristína Kanátová.

A poslední z prémiových pohádek bude patřit peklu. Tedy, ne doslova. Pro malé diváky sledující televizi ve znakovém jazyce si na letošní Vánoce připravila ČT pohádku Nepovedený čert. Příběh o blonďatém modrookém čertíkovi, který v pekle nikam nezapadá, si díky dabingu Matouše Rumla či Ondřeje Brouska ml., budou moci užít všichni diváci. Česká televize tak již podruhé vydává pohádku pro handicapované diváky.  „Naším cílem je nejen ukázat, že sluchově handicapovaní lidé dovedou skvěle hrát, ale také dokázat, že svět neslyšících a slyšících má k sobě blíž, než by se mohlo zdát,“ říká autorka scénáře Alexandra Vebrová.

Vedle nových pohádek nabídne Česká televize o svátcích i filmové premiéry. „Ještě před Vánoci nabídneme divákům televizní premiéru filmu Lída Baarová, na Nový rok pak uvedeme oceňovaný koprodukční film České televize Domácí péče i jedinečnou zrestaurovanou podobu fantaskního příběhu Karla Zemana Baron Prášil, který po více než padesáti letech znovu ožil díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém se Česká televize podílí,“ řekl závěrem ředitel programu Milan Fridrich.

Přidat komentář