Divadelní hra Vykřičené domy poprvé mimo klubové prostředí

Dvaatřicátý ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia každoročně není jen tradiční soutěžní přehlídkou. Olomouckým návštěvníkům a studentům nabízí mnohé vedlejší festivalové produkty, jakým například bylo i úterní pozvání do Moravského divadla.

Za symbolickou cenu mohli diváci zhlédnout poutavé a tématické divadelní představení Vykřičené domy, jehož rozhlasová předloha Davida Drábka získala ocenění na festivalu v roce 2008.

„Nám se ve výsledku v Moravském divadle hrálo dobře, i když jsme z toho měli trošku strach, protože jsme zvyklí toto představení hrát v klubu, bylo kolem nás vždy nejvíce šedesát diváků, což tak trochu evakuovalo rozhlasové studio. Dneska jsme to vlastně hráli v normálním divadle, tak jsme z toho měli trochu děs, ale tím, že tu bylo plno rozhlasáků, tak si myslím, že tu licenci přijali a bylo to fajn.“ řekl po představení protagonista Vypravěče herec Petr Vondráček  z Divadla v Dlouhé.

Celé představení bylo vedené v humorném rázu, ale tematika hry byla o mnoho hlubší. Zavedla diváky do čím dál běžnějších situací v boji s rakovinou a bojem s vlastní existencí. Bývalá rosnička Andrea se po rozvodu rozhodla poohlédnout po hospodyni a psychické podpoře na poslední měsíce svého života. Před její dveře se nesměle dostává nepříliš úspěšný Jiří a stává se jejím společníkem. Celý příběh doprovází dva rozhlasoví ruchaři. Právě oni dávají tomuto silnému příběhu odlehčenější ráz.

Po úspěšném představení následovala veřejná debata s Davidem Drábkem a Adamem Svozilem.

Přidat komentář