Light: Mimořádná zpráva

Dokumentarista Tomáš Bojar většinou zastává roli scénáristy, ve filmu Mimořádná zpráva se ale navíc povýšil na režisérský post. Po sportu či rapu se tentokrát zaměřil na novinářské prostředí a pomocí kamer sledoval činnost dvou redakcí v podvečer, kdy se obě chystaly na potenciální oznámení politické „pecky“.

Jako scénárista či dokonce režisér, se Tomáš Bojar v minulosti podílel především na sportovních dokumentech, ať už se jednalo o film Dva nula, FC Roma nebo Fotbal naruby. Ve snímku Česká RAPublika, jenž obdržel i několik nominací na Českého lva, však zavítal i do hudebního prostředí.

Psal se 9. březen v roce 2017 a český prezident Miloš Zeman si na Pražský hrad pozval nemalý počet svých přátel. Nejen ti toho večera netrpělivě čekali, zda hlava státu oznámí kandidaturu na druhé funkční období. V redakcích českých médií to hučelo jako v úle, a právě to se Tomáš Bojar rozhodl zdokumentovat.

Jeho kamery v ten den sledovaly činnost hned dvou redakcí. Televizní médium bylo v dokumentu zastoupeno Českou televizí, tištěné zase Hospodářskými novinami. Má to ovšem jeden háček, s nímž se nejen tato dvě média musí vypořádat. Novinářům totiž není umožněn přístup na onu slavnostní akci.

Tomáš Bojar tak se svým týmem sledoval, jak se obě redakce snažily tento problém vyřešit. Dokument tak divákovi nabízí vhled do velmi perného dnu novinářského kolektivu, jenž se snaží nachystat na publikování mimořádné zprávy. V České televizi se tak jedná například o přípravu živé reportáže a zařizování záběrů přímo z proslovu Miloše Zemana, přestože televizní štáby nebyly do budovy vpuštěny. V Hospodářských novinách zas probíhá diskuse o úvodní fotografii nebo prezentování osoby prezidenta. Redakce pro jistotu rovněž připravuje i zprávu, že se Miloš Zeman naopak rozhodl o křeslo hlavy státu znovu neucházet. Jak se rozhodl, my už v tuto dobu samozřejmě víme.

Film byl vydán více jak rok po oznámení druhé kandidatury Miloše Zemana. Svou premiéru na stříbrném plátně si odbyl v srpnu 2018 na 53. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přidat komentář