2. dubna 1988 – narození Daniela Stacha

Český moderátor, popularizátor vědy, ale také bývalý reprezentant České republiky ve vodním slalomu Daniel Stach, se kterým se diváci nejčastěji setkávájí na televizních obrazovkách pořadů České televize, slaví dnes 33. narozeniny. 

Stach pochází z Českých Budějovic, kde také vystudoval gymnázium. Během studia se účastnil různých projektů, např. organizoval a moderoval hudební festival Majáles. Pokračoval studiem na Vysoké škole ekonomické v Praze, kterou ukončil inženýrským titulem ze studia Mezinárodního obchodu v roce 2013. O rok později získal i bakalářský titul v oboru Mediální komunikace.

Závodně se věnoval vodnímu slalomu. Na kajaku začal jezdit v jedenácti letech a v letech 2004-2005 působil jako reprezentant Česka v juniorské kategorii. V následujících letech byl také komentátorem a moderátorem Světového poháru ve vodním slalomu v Praze.

Kariéra v České televizi

V letech 2009-2012 působil jako redaktor a moderátor rozhlasového vysílání Sports Take na stanici Radio Wave Českého rozhlasu. V srpnu roku 2010 se stal redaktorem pořadu Hyde Park ČT24 a o dva roky později začal moderovat vědecký pořad Hyde Park Civilizace. V letech 2014-2016 byl jedním z moderátorů zpravodajské relace Studio 6 na ČT24. Od srpna 2016 se stal členem vědecké redakce ČT a od září téhož roku začal moderovat pořad Věda 24.

Novinářská ocenění

Roku 2015 získal Stach cenu TýTý 2014 v kategorii Objev roku. Téhož roku mu Český literární fond udělil Novinářskou křepelku za rok 2014. O rok později jej Akademie věd ČR ocenila Medailí Vojtěcha Náprstka.

V květnu 2017 dostal Novinářskou cenu v kategorii audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse“ za reportáž Hyde Park Civilizace: Rwandská genocida. O dva roky později získal ocenění World Paddle Awards 2018 v kategorii Media professional. Letos jej Společnost Ferdinanda Peroutky ocenila Cenou Ferdinanda Peroutky za rok 2020.

Hyde Park Civilizace

Hyde Park Civilizace je interaktivní diskusní pořad, který se zaměřuje na vědu a současnou civilizaci a je vysílaný každou sobotu od 20.05 do 21.00 na kanále ČT24 České televize. Stach si do studia zve odborníky z různých oborů jak z České republiky, tak ze zahraničí, mezi které se řadí i několik laureátů Nobelovy ceny a mnoho dalších významných světových vědců. Interaktivnost pořadu tkví v kladení otázek diváky prostřednictvím moderátora, které mohou zasílat přes webový formulář, Facebook, Google+ či Twitter.

Věda 24

Věda 24 je týdeník vysílaný každou neděli od 18.30 do 18.55 také na kanále ČT24. Nabízí shrnutí nejdůležitějších událostí týdne na poli vědy. Informuje diváky o úspěších českých i zahraničních vědců. Představuje různorodé vědecké pohledy na aktuální dění prostřednictvím autorských reportáží a rozhovorů s odborníky, které bývají doplněny přehlednými grafy. 

Přidat komentář