Volební noc očima českých diváků

Dlouho očekávaná americká „volební noc“ byla i letos vysílaná jak na domácích, tak zahraničních televizních stanicích. Kvůli jejich široké nabídce dalo rozhodnutí, které zpravodajství sledovat a které naopak vynechat, divákovi mnohdy zabrat. Jak si poradilo české publikum?

Na kterých stanicích jste sledovali volební noc a jak jejich vysílání hodnotíte?

Jakub Lepš, amerikanista, politolog a pedagog UNYP, Praha (46 let)

V samotnou volební noc jsem se zúčastnil několika vysílání, a tedy pro mě bylo obtížné sledovat jiná zpravodajství než ta, kterých jsem byl v danou chvíli hostem. Většinu noci jsem strávil na Nově, takže jsem se aktuální informace čerpané z AP dozvídal přímo tam. Vysíláním Novy jsem byl příjemně překvapen, jelikož si i přes masovou pověst pozvala do volebního speciálu namísto celebrit, jak by divák očekával, tři odborníky. Samozřejmě jsme témata neprobírali tak důkladně jako na politických debatách, jichž jsem se dříve zúčastnil, nicméně jsme i tak dostali dostatek prostoru k odbornému vyjádření. Michaela Šmídová i Rey Koranteng si počínali velmi dobře a vysílaní tak mělo vcelku vysokou úroveň. V následujících dnech jsem pak sledoval výsledky převážně na CNN a skvělém webu Politico.

Rostislav Rožnovský, student VŠPP, Ostrava (20 let)

Americká noc je pro mě stejně důležitá jako pro fotbalového fanouška MS ve fotbale, takže jsem si ji ani letos nenechal ujít. Nejprve jsem ke sledování zvolil ČT24, kde mě zaujaly zajímavé vstupy z USA a tamní, i když na můj vkus mnohdy zbytečně vyhrocené a tendenční, rozhovory s lidmi různých volebních preferencí. Co mi na ČT vadilo, bylo zbytečně brzké zahájení vysílání. Měl jsem pocit, že po prodiskutování všech možných scénářů vývoje se stejná témata opakovala pořád dokola jen proto, aby „bylo co vysílat“. Kvůli extrémně dlouhému sčítání hlasů jim to ale nemůžu mít za zlé. Na druhou stranu bych pochválil hlavní moderátorské duo Řezníček – Kubal, které bylo velmi profesionální. V hlavním sčítacím čase jsem svou pozornost upřel na americkou CNN, jelikož měla rychlejší informace než ČT. Bohužel na mě však často působila až moc zaujatě, a tak jsem se vrátil k domácím médiím.

Marta Lyčková, farmaceut, Praha (26 let)

Sledování volební noci jsem jako velký nadšenec zahájila už v 9 hodin večer, a to na slovenské stanici TA3, která poskytla jak důkladné představení kandidátů a způsobu voleb, tak komentář odborníků. Od 23 hodin, kdy vysílání zahájily naše domácí stanice, jsem střídavě sledovala CNN Primu News, ČT24, ale i americkou CNN, která mi svým programem přišla nejlepší. Měla nejen nejrychlejší informace o sečtených hlasech v jednotlivých okrscích, ale také zkušené moderátory, kteří průběžně predikovali další vývoj voleb. Na ČT24 jsem ocenila zejména vydařené vstupy zahraničních zpravodajů. V brzkých ranních hodinách vstoupila na scénu i Nova, jejíž vysílání hodnotím, nejen díky dobře zvoleným hostům, jako vydařené.

Přidat komentář