Show roku aneb Trump a Biden na scénu

Souboj o post prezidenta USA dospěl ke konci. Pro mnohé však byla samotná volba hlavy státu pouze pomyslnou třešničkou na dortu nesoucím název KAMPAŇ. Tou se totiž díky médiím často bavil celý svět. A není divu. Pojďme se za ní ohlédnout.

Kdo s koho

Začněme předvolebními debatami. Obvykle bývají tři, kvůli koronavirové situaci se ale letos uskutečnily pouze dvě. Při té první, kterou deník The New York Times trefně označil za „rétorickou rvačku“, se moderátor pro setrvačné pokřikování Trumpa téměř nedostal ke slovu. Kandidáti nešli pro ostrá slova daleko, a tak nechyběly ani urážky, kterým se divákovi nezbývalo než smát, i když byl celý politický duel spíše k pláči.

Po této zkušenosti organizátoři rozhodli o změně pravidel následující debaty, konkrétně o vypínání mikrofonů po uplynutí vyhrazených dvou minut. I když se šéf Bílého domu vyjadřoval na Twitteru nechvalně jak o novém systému, tak o Kristen Welkerové, moderátorce a washingtonské zpravodajce NBC, druhá debata dopadla mnohem lépe než ta předchozí. Trump v ní o sobě prohlásil, že je nejmenším rasistou v místnosti, zatímco Biden ho přirovnal ke Goebbelsovi.

Demokrat v převaze

V návaznosti na předvolební debaty začaly svou náklonnost jednotlivým kandidátům projevovat stovky amerických novin. Biden získal podporu drtivé většiny periodik, mezi nimiž byly i The New York Times, The Washington Post nebo The Economist. Trumpa naopak podpořil Forbes, The Washington Times či bulvár The New York Post, který zveřejnil informace o pochybných aktivitách Bidenova syna na Ukrajině.

Zázračný Donald

Poté, co zpráva o Trumpově návrhu, aby si nakažení do žil píchali dezinfekci, obletěla na jaře celý svět, se v médiích začaly objevovat spekulace o prezidentově duševním zdraví. Šéf Bílého domu si z kritiky naštěstí nic nedělal ani poté, co byl na podzim sám pozitivně testován na Covid-19, a během tří dnů se nechal slyšet, že díky lékům, které si v nemocnici v podstatě sám naordinoval, už je úplně v pořádku. I tak mu ale léčba zabrala více času než synovi, který se podle Trumpa uzdravil za 15 minut.

Frakování na sto způsobů

Ani bývalý viceprezident Joe Biden se neobešel bez mediálních přešlapů. V souvislosti se změnami průmyslu v New Hampshire prohlásil: „Každý, kdo dokáže sfárat 300 až 3000 stop pod zem, se rozhodně naučí i programovat.“ Ukázalo se, že názor na průmysl, zvláště pak na neekologické „frakování“, zřejmě mění v závislosti na publiku, a tak se lidé z různých zdrojů dozvídali na stejnou problematiku zcela odlišné Bidenovy názory.

Suma sumárum

Kampaň, která letos probíhala hlavně na sociálních sítích a do níž každý z kandidátů investoval více než 14 miliard USD, byla zkrátka plná momentů, které se bezesporu zapsaly do historie. Díky médiím prožíval 59. prezidentské volby spolu s USA celý svět. Z toho, že je „po všem“ tak budou mít možná největší radost Evropané, kteří na Instagramu amerických celebrit konečně uvidí něco jiného než vlající pruhy s nápisem VOTE!

Přidat komentář