Jak podprůměrná televize okouzlila průměrného Čecha aneb TV Barrandov

Kde jsou ty časy, kdy Popelka lákala k televizním obrazovkám hlavně malé děti? A soudci byli považováni za všeobecně vážené a uznávané osobnosti? Tahle utopie už dávno skončila. Nastalo období temna a absolutistická vláda Kateřiny Brožové.

Televize Barrandov se rozhodla dokonale přizpůsobit pohodlnému životu na gauči. Nejdříve pracovně znavenému člověku naservíruje jakousi variantu módní show, která měla úspěch v zahraničí, takže u nás musí mít taky. Zoufalé přepracované matky tak koukají, jak ještě zoufalejší ženy pobíhají po nákupních centrech a snaží se rozfofrovat peníze (za které by kdejaká rodina v pohodě vyžila celý měsíc) za Pandoru. Po převratném hodnocení „odborníků“ a pár krásných product placementech je člověk tak rozhořčen, že další televizní program je nad slunce jasný. Lid musí vypustit emoce!

Proto nastupují miláčci národa, Soudce Alexandr a Soudkyně Barbara… Pokud se Barrandov rozhodl založit své pořady na příšerných hereckých výkonech a abecedním pořádku, klobouk dolů. Tohle si přece zaslouží uznání… Dokázali, že lidem je všechno jedno. A tak Marcely, Láďové a Jarmily denně sedí u obrazovek a klepou se zlostí nad tou šílenou nespravedlností a zlobou světa. Milostné pětiúhelníky, ukřivděné tchýně a rozvášněné davy… Diváci chtějí krev a slzy!

Aby nezaostávala za ostatními televizemi, i TV Barrandov si pořídila stálici, hlavní zprávy. Jenže trh je rozdělený: ČT 24 jsou „ti dobří“, Nova „ti špatní“ a Prima „ti, kteří by moc chtěli být Nova“. Tak na čem lze ještě založit nějakou tu popularitu? „Budeme první! Ha! A počasí? V tom se prohlásíme za nejlepší. A nikdo nebude moci nic říct. To jsme to ale vymysleli.“

Hnedka po počasí je třeba naladit se zpět na depresivně emoční vlnu. Nebezpečné vztahy, ideální show do „prajmtajmu“. A jelikož čím víc tím líp, pořídil si Barrandov pár potomků. Kino, Plus a Family, to zní dobře, ne? Tak jako světově…

„Ale abychom to s tou osvětou nepřeháněli a uspokojili lačné mozečky českých diváků, přihodíme politika.“ Netřeba se ptát koho, na lidi zapůsobí jen dva magnety. A jelikož někoho od B už u v programu mají, nabízela se jediná možnost. Miloš Zeman, ten aspoň hezky uzavřel tu promyšlenou abecedu. A hotovo, sledovanost jen a jen poroste.

(Jo… a Kateřina Brožová je všude, proto ten absolutismus, ale to asi není potřeba dále rozvádět do … ehm,  intimních detailů.)

Přidat komentář