Osm jmen bojuje o post generálního ředitele České televize. Dočká se potřetí současný Dvořák?

Z třinácti přihlášených šup na osm. Rada České televize (ČT) vyřadila pět jmen kvůli nesplnění podmínek. Vypadli Cón, Vrbík a Potužník. Finalisté představí své projekty na začátku června. 

Na konci září skončí současnému řediteli veřejnoprávní televize šestiletý mandát. O tom, zda se dočká druhého obhájení funkce, budou členové Rady ČT rozhodovat 7. června. Právě v ten den adepti na post vystoupí se svými projekty. Kandidát pro zvolení potřebuje deset zvednutých rukou z patnáctičlenného týmu radních.

Co se týče samotné kandidatury na pozici generálního ředitele, radní očekávali větší konkurenci. V tendru před šesti lety se hlásilo dvanáct uchazečů. V tom předchozím po rezignaci Jiřího Janečka figurovalo až 36 jmen. “Nemyslím si, že by Rada ČT měla dostatek vůle ke změně, obzvlášť, když doposud byla se stávajícím vedením – zdá se – spokojena. Na druhou stranu si myslím, že dvanáctiletá štace je dostatečně dlouhá na obměnu.,” vyjádřil se exkluzivně pro Mediator1 k aktuální volbě sám Janeček.

Na posledním zasedáním členové Rady ČT zúžili počet uchazečů z celkových osmi na pět. Volilo se ve dvou kolech. V tom prvním největší počet hlasů získali hned dva – Martin Konrád a Jan Souček se čtrnácti hlasy. Z prvního kola postoupil rovněž obhájce ředitelského postu Petr Dvořák s počtem dvanácti hlasů. Ve druhém kole na doplnění kompletní pětice finalistů už zbyly pouze dvě místa. Nakonec je obsadili se shodným počtem devíti hlasů Pavel Hřídel a Jan Štern.

Medailonky uchazečů, kteří postoupili do finálového souboje:

Petr Dvořák

Současný ředitel České televize už druhým funkčním obdobím. To z něj dělá nejdéle sloužícího ředitele po roce 1989. V letech před vykonáváním této funkce působil jako jednatel a posléze jako generální ředitel TV Nova. Zkušenosti posbíral i ve firmách, kde vykonával klíčové pozice.

Pavel Hřídel

Nynější manažer ve firmě, která vyrábí roušky a nanoroušky. Kdysi bývalý předseda a následně ředitel strakonické teplárny. Zkušenosti má i z dřívějších manažerských pozic. Vystudoval Vysokou vojenskou leteckou školu v Košicích.

Martin Konrád

Někdejší obchodní ředitel a následně i generální ředitel televize Prima. Momentálně účinkuje ve vedení mediální agentury MMB. Působil jako generální ředitel Asociace krajských televizí. Kandidoval už před šesti lety, kde společně se současně vykonávajícím funkci Dvořákem postoupil do druhého kola, které ovšem prohrál.

Jan Souček

Už devátým rokem působící ředitel brněnského studia ČT. Dříve vykonával funkce jako: editor zpravodajství Českého rozhlasu, moderátor Dobré ráno, šéfdramaturg zábavy v ČT Brno či redaktor v TV Nova. Zastával i manažerské pozice v PR agenturách. Vystudoval práva na MU.

Jan Štern

Poslední a zároveň nejstarší uchazeč o post generálního ředitele ČT. Dlouhodobě působil jako producent televizních pořadů a stál u zrodu mnoha z nich. Z jeho sbírky: Taxi, prosím!, Všechnopárty, Největší Čech, Uvolněte se, prosím, Dvaadvacítka a mnoho dalších. Před revolucí vydával samizdatový časopis Prostor. V období federace působil jako poslanec Federálního shromáždění za Občanské fórum. Celkově třikrát už na tuto pozici kandidoval, naposledy to bylo v roce 2003.

Podle podmínek výběru má uchazeč mimo jiné mít vysokoškolské vzdělání, manažerské a osobnostní předpoklady, znát aktivně jeden světový jazyk a mít negativní lustrační osvědčení.

Přidat komentář