Přehled týdne: Trump is the new Feri a není neutralita jako neutralita

Máme tady další týden a s ním dalších pět hlavních témat uplynulých dnů. Velký poprask udělali ve světě médií Francouzi a jejich veřejnoprávní televize. Opět v tom ale měli prsty Rusové. Nemalý rozruch byl ale i u našich západních sousedů. A co by to bylo za týden, když bychom se nepodívali i na druhou stranu velké louže. Obzvláště pak, když se jedná o Fox News a Trumpa.

Francouzská mediální revoluce

Jak definovat novinářskou neutralitu? Takovou otázku si asi kladli v redakci francouzské veřejnoprávní televize FRANCE24. Reakce ale nebyla taková, jakou by si většina společnosti představovala. Přišla reportáž o válce na Ukrajině. Na tom by v poslední době nebylo nic nestandardního. Co ale snad každého diváka po pár vteřinách překvapilo, bylo její zpracování. Ukázala totiž válku z pohledu ruských okupantů. Poměrně nepřekvapivě dokázalo velké množství Francouzů zapojit selský rozum a zkritizovat reportáž natolik, že ji nakonec sama televize stáhla. Jim samotným totiž došlo, že ukazovat ruské vojáky jako ty nebohé chudáčky co musí bránit svoji zem, není úplně fajn. Nyní se ale klade otázka: Nebylo vlastně vydání celé reportáže v rámci pomyslné novinářské neutrality správné? Nebo je stavění se na stranu teroristického státu, který má svůj vlastní názor, špatně?

 

Michael Schumacher 2.0

Každý si rád jednou za čas chce počíst Blesk, aby se dozvěděl, kdo kde s kým spal a kdo koho s kým podvedl. Ano, toto jsou běžné bomby jak českých, tak i světových bulvárů. Co ale třeba rozhovor s legendou Formule 1 Michaelem Schumacherem. Ten po nehodě na lyžích už přes devět let nekomunikuje s veřejností a neznámý je dokonce i jeho momentální zdravotní stav. O to víc šokující bylo, když německý bulvární časopis Die Aktuelle vydal rozhovor, který byl údajně vedený s touto celebritou z královny motorsportu. Že se nejedná o reálný rozhovor, není na první pohled poznat. Je totiž vytvořený umělou inteligencí. To se ale samozřejmě čtenář dozví až na samotném konci článku, ke kterému se navíc dopídí jen málokdo. Pochopitelně přišlo velké rozhořčení, jak ze strany veřejnosti, tak hlavně ze strany Schumacherovy rodiny, která se vůbec podivovala nad tím, že něco takového mohlo vyjít. Reakce mediálního domu Funke Mediengruppe, pod kterou Die Aktuelle spadá, ale na sebe nenechala dlouho čekat. Jako tvrdý direkt pro tento magazín přišel trest v podobě vyhození šéfredaktorky Anne Hoffmannové. Ta nyní může dělat rozhovory možná tak s umělou inteligencí.

A máme tady Půrcast

Konce na vedoucích pozicích se ale týkaly i české mediální scény. V tomto případě se ale jednalo o dobrovolný odchod. V příběhu hraje hlavní postavu Michal Půr, který na vlastní žádost končí na pozici šéfredaktora serveru Info.cz. Ten jako cíl svého dalšího figurování ve světě médií vidí vlastní projekt, který by se měl mimo jiné zaobírat i produkcí podcastů v čele s Insiderem. Zda bude tato cesta, kterou se vydává čím dál tím více novinářů úspěšná, ukáže jen čas. Nutno ale uznat, že obdobných projektů v našem malém českém rybníčku je už nyní požehnaně.

 

Me Too po Trumpovsku 

Problémy okolo Donalda Trumpa rostou jako houby po dešti. Nyní se mu totiž objevila v košíčku další muchomůrka, a to pořádně jedovatá. Tou je Elizabeth J. Carrollová. Bývalá novinářka magazínu Elle vypověděla u New Yorského soudu, že ji měl bývalý americký prezident v roce 1996 znásilnit v nejmenovaném obchodě s oblečením. Samozřejmě k této kauze nesměli chybět klasické Trumpovské výpovědi jako „je to vymyšlený podvod“, nebo že zmíněná novinářka „není jeho typ“. K celé kauze se ale 45. prezident USA staví zády. A to doslova. Ten se totiž k soudu zatím ani jednou nedostavil.

 

Kdo šetří, má za tři

Na americké půdě se ale toho dělo mnohem více. Titulky všech světových deníků se v posledních dnech točily zejména okolo kauzy s televizí Fox News. V minulých týdnech se jednalo hlavně o pokutě pro tento kanál, který ve velké míře zpochybňoval výsledky voleb. Asi v rámci úspor se tak museli zbavit své největší hvězdy Tuckera Carslona. Hlavní tvář této protrumpovské televize byl součástí Fox News od roku 2009. Jeho hlavním pořadem byl Tucker Carlson Tonight, která stejně jako celá televize měla blíž k republikánům. Tato politicky zaměřená talk show tak skončila stejně rychle, jako Trumpovy snahy o vyvrácení výsledků voleb.

Přidat komentář