Vláda chce posílit nezávislost médií. Podle opozice jde o krok opačným směrem

Poslanci jednají o novele zákona o České televizi a Českém rozhlase. Rada České televize se dočká tří posil. O možnost navrhnutí radních přijdou organizace mladší deseti let. Volbu si rozdělí Poslanecká sněmovna se Senátem, důvodů pro odvolání jednotlivých radních ubude a Rada jako celek se stane neodvolatelnou. Opozice se změnami nesouhlasí. Podle Andreje Babiše žijeme v mediokracii, Jaroslava Pokorná Jermanová vyhrožuje ústavní stížností a Alena Schillerová věří ve zdravý rozum novinářů.

V Poslanecké sněmovně od února probíhá třetí čtení novely zákona o České televizi (ČT) a Českém rozhlase (ČRo). Vládní koalice slibovala už před volbami péči o nezávislost veřejnoprávních médií, teď se snaží dostát svému programu.

Za nejproblematičtější lze označit snahu koaličních politiků o okamžité uplatnění novely. Třetí čtení (závěrečná část procesu schvalování zákonů) začalo na konci února. Od té doby poslanci třikrát přerušili jednání. Pokračovat bude až na začátku dubna, kdy začíná i proces volby nového generálního ředitele ČT. Zástupci opozice navrhli uvedení novely v platnost až po výměně vedení. To koaliční poslanci doposud odmítali. Podle serveru iDnes ale potvrdili zástupci obou stran, že se chystá kompromis. Novela by mohla vstoupit v platnost v červenci.

Jedna ze změn se týká navrhování členů Rad ČT a ČRo. Doposud měla tuto pravomoc každá organizace a každé sdružení. Pokud novela projde, budou radní navrhováni pouze právnickými osobami existujícími alespoň deset let, které představují konkrétně vymezené zájmy. To má podle vládních politiků omezit účelové zakládání organizací.

Zvolení radních zajišťovali vždy poslanci. V budoucnu by si měly volbu obě komory rozdělit. Návrh počítá s rozšířením Rady ČT z patnácti členů na osmnáct. Poslanci budou volit dvanáct z nich a šest zbylých zvolí senátoři. Autoři novely vysvětlují svůj záměr posílením mandátu radních. Ani tato změna u opozice nepochodila. Její zástupci namítají, že volby do Senátu zaznamenávají nižší volební účast. Senátoři tedy nereprezentují dostatečně velkou část populace k tomu, aby mohli rozhodovat o složení Rady ČT a ČRo, tedy záležitosti týkající se všech koncesionářů. Nelíbí se jim ani zbytečné zvýšení výdajů z rozpočtu ČT na platy dalších tří radních.

Se zapojením horní komory Parlamentu souvisí i vznik nové pozice v rámci obou Rad. V minulosti si radní volili ze svého středu předsedu. Na tom se nic nezmění. Ale pokud se stane předsedou člen zvolený poslanci, zvolí si radní ještě místopředsedu ze členů volených Senátem. Totéž platí v opačném případě.

V současnosti má Poslanecká sněmovna možnost odvolat celou Radu ČT i ČRo na základě dvou neschválených rozpočtů nebo dlouhodobého neplnění povinností vyplývajících ze zákona o Radě ČT a ČRo. Bod novely, který navrhuje odstranění této části zákona, se shledal s velkou vlnou nevole. Poslanci za ANO a SPD to vnímají jako snahu pětikoalice o udržení loajálních lidí ve vedení veřejnoprávních prostředků.

Změnit by se měl i způsob jmenování a odvolání generálního ředitele. Dnes je k takovému kroku nutná shoda dvoutřetinové většiny radních. Původní verze novely počítá se snížením nutných hlasů na prostou většinu. Poslanci za ANO a STAN se ale shodují na pozměňovacím návrhu, který by zmírnil požadavky jen pro jmenování.

Nejvíc celá záležitost rozčílila Andreje Babiše. Nejúspěšnější pořady České televize nazval při svém projevu Tálibánem. „My žijeme v mediokracii,“ stěžoval si předseda hnutí ANO na zaujatost ČT. Při svém vystoupení kritizoval současného ředitele Petra Dvořáka, kterého se podle Babiše snaží vláda udržet ve funkci. „Ten je tam do počtu, Šámal to řídí, vážení, Šámal. Ten má pod sebou Tálibán, “ vyhodnotil fungování ČT poslanec.

Výrazně se ohradily i dvě dámy ze stejného hnutí. Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová označila novelu za protiústavní a chce ji tedy v případě schválení napadnout u Ústavního soudu. Její kolegyni se nelíbil zejména tlak na rychlost uplatnění novely. „Věřím v sílu veřejnoprávních médií. Věřím, že i když si chcete novináře touto cestou omotat, tak že oni budou proti, že si udrží svoji nezávislost, “ uzavřela optimistickou vizí březnová jednání o médiích Alena Schillerová.

Zdroj obrázku: Wikimedia commons

 

Přidat komentář