Ruského novináře Ivana Safronova zajala tajná ruská služba, odsouzený je na dvě desetiletí

Moskevský soud v září loňského roku odsoudil ruského novináře Ivana Ivanoviče Safronova za vlastizradu k 22 letům vězení. Údajně spolupracoval s českou rozvědkou. Na konci ledna ho převezli do trestanecké kolonie na Sibiři. Českou tiskovou kancelář o tom informovala agentura Interfax, která se odvolala na zprávu Safronovy rodiny.

Safronova, novináře deníků Kommersant a Vedomosti, zatkla v červenci 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. V prosinci minulého roku odvolací soud potvrdil rozsudek moskevského soudu a Safronov musí kromě pobytu ve vězení uhradit také 500 tisíc rublů, v přepočtu zhruba 204 tisíc korun.

Podle zprávy Safronovy rodiny je ruský novinář v současnosti v sibiřské trestanecké kolonii IK-7 Arejskoje nedaleko Krasnojarsku, kde je přísný režim a je určena pro muže, kteří jsou trestaní poprvé. V dopise zveřejněném na serveru Telegram, Safronov zmiňuje, že cesta z Moskvy do Krasnojarsku trvala asi tři týdny.

Viděl jsem mnoho lidí, navštívil různé věznice a tranzity, vystřídal bůhví kolik „Stolypinů“ (pozn. red. Stolypin byl ruský politik, reformami omezil vliv nižší skupiny obyvatelstva na volební výsledky),“ píše Safronov v dopise.

Zdroj: Telegram

Podle FSB pracoval Safronov pro českou rozvědku od roku 2012. Mimo jiné údajně předával tajné informace týkající se dodávání ruských zbraní bývalým sovětským státům, na Blízký východ, do Afriky nebo na Balkán. Safronov vinu stále odmítá a nařčení přičítá snaze ruské tajné služby o výrobu špionů, protože ty skutečné je těžké dopadnout.

Přidat komentář