Novinář v popkultuře: Neskutečná Anna

Platforma Netflix uvedla v letošním roce na scénu dokumentární seriál s vedlejší postavou investigativní novinářky Vivian Kent, která je inspirovaná skutečnou žurnalistkou a redaktorkou Jessicou Pressler.

Vivian je těhotná žena ve středním věku, často přehlížená svými šéfredaktory a kolegy, a také zdárný příklad toho, jak si zničit svou kariéru ještě před tím, než vůbec začala. Její jméno je spojeno s článkem, ve kterém se dopouští kvůli pochybnému zdroji fatální chyby. Po tomto přešlapu se k Vivian moc pracovních nabídek nehrne. Pracuje tedy u svého známého v redakci. Bohužel i tam je velice podceňovaná. Sama označila v seriálu její pracovní místo jako ‚‚kout smrti, kam slunce nikdy nesvítí.‘‘ Sdílí ho společně se třemi postaršími a zkušenými novináři, kteří se jí snaží ve všem pomáhat a podporovat. V takto svízelné situaci se ocitá spousta dalších smyšlených postav novinářek. Například Sam Sparks z animovaného filmu Zataženo občas trakaře nebo Nancy Wheeler ze seriálu Stranger Things. Podobně jako ony Vivian touží po změně. Nechce nadále psát jen o neškodných a stereotypních tématech. Prahne po návratu do první žurnalistické ligy a je pro to schopná obětovat všechno. 

Do rukou se jí dostane téma na článek, ze kterého by se mohla vyhoupnout opět na vrchol. Nechce tuto situaci propásnout a chopí se jí jak jen může. Každý den zpovídá desítky lidí, neustále se snaží získávat nové podrobnosti aby její článek byl perfektní. Bohužel jí tuto práci celkem znemožňuje její zatím nenarozené dítě, které jí neustále dává najevo jeho přítomnost. I její metoda vedení rozhovoru je velice zajímavá. Pokud jí lidé nechtějí něco prozradit, vytáhne na ně jejich vlastní špínu a tím je dožene do kouta. Není to úplně vhodné jednání novinářky, ale pokud chce získat co potřebuje, nebojí se jít ani touto cestou. Po dokončení článku se Vivian opět dostává na oči veřejnosti, která ji pečlivě sleduje a čeká na její další přešlap. Bude muset dávat velký pozor na to, aby se neopakovala minulost a nemusela znovu čelit obavám o své místo v redakci.

Přidat komentář