Dokumentární série ČT Novinářky se zaměřuje na sociálně slabší skupiny

Redaktorky Saša Uhlová, Jana Ustohalová a Hana Čápová spojily své síly s Apolenou Rychlíkovou a Českou televizí. Z tohoto uskupení vzešel pohled do problematických sociálních slabších skupin.

Série třinácti dílů v délce okolo dvaceti minut asi nijak zvlášť nepřekvapí svým zpracováním. Jde o klasické dokumentaristické dílo. Sleduje osudy tří redaktorek z českých médií, které se zabývají problémy ve společnosti. Osudy lidí svázaných společenskými problémy divák už podvědomě zná. Setkává se s nimi pravidelně třeba na festivalu Jeden svět, nebo na ČT 2, kde byla odvysílána i série Novinářek. Toto dílo je ale trochu jiné. Když se řekne sociální problém, vybaví se mu většinou exekuce, lidi bez domova, osiřelé důchodce nebo matky samoživitelky. Tato série tyto problematiky sice otevírá, dívá se na ně ale více konkrétně.

Probíraná témata lze ilustrovat na dvou z odvysílaných dílů. Jeden nese název Výživné jako byznys. Pojednává o samoživitelích, kteří se svojí svízelnou situací, kdy jim nechodí alimenty od druhého rodiče dítěte nebo dětí, obrátili na projekt Vaše výživné. Ten se má o dlužené výživné postarat tak, aby ho poškozená strana dostala zpět. Jsou zde ale problémy s exekutory, kteří si většinu peněz, které jim nepatří, nechávají. Tento díl byl v rukách Hany Čápové.

Druhý, více neobvyklý případ, jsou renty. Díl se jmenuje Máš rentu, máš postaráno. Jednalo se o případ horníků z Ostravska, kteří mají problémy se svými rentami. Renta v tomto smyslu znamená vlastně vyplácení peněz člověku, který měl třeba pracovní úraz a už nemůže dále pracovat, nebo, jak je to u horníků, pracovat může, ale už ne v dolech. Jako jeho „odměna“ je právě již zmiňovaná renta. Problém zde je takový, že pokud člověk pobírající rentu začne pracovat, z částky, kterou pravidelně dostává se mu odečítá mzda, kterou dostává za odvedenou práci. Blíže se na problém zaměřila Saša Uhlová.

Celé díly nabízí iVysílání na webu České televize pod názvem Novinářky.

Přidat komentář