V Česku začala vysílat ukrajinská televize 1+1

České Radiokomunikace (CRA) spustily vysílání ukrajinské televizní stanice 1+1. Stanici je možné bezplatně naladit v rámci pozemního digitálního televizního vysílání prostřednictvím automatického ladění na multiplexu 23.

Česká republika nadále pomáhá ukrajinským uprchlíkům, nyní se však nejedná o dodávku jídla, pití či munice. CRA se rozhodly spustit ukrajinskou televizní stanici 1+1 jako úkaz další podpory ze strany českého národa. CRA zařazuje stanici do multiplexu 23, lze ji tedy naladit v rámci bezplatného televizního vysílání a sledovat nepřetržitě 24 hodin denně 7 dní v týdnu uvedl pří generální ředitel CRA Vít Vážan.

„Chceme přispět tak, jak můžeme nejlépe. A to bezplatným a vysoce dostupným šířením ukrajinské stanice 1+1, aby lidé měli možnost ve svém rodném jazyce získat informace o tom, co se v jejich zemi děje,“ informoval Vážan. „Flexibilita pozemního digitálního televizního vysílání nám umožňuje začít šířit kompletní program stanice 1+1. Vysílání poběží od 11. dubna a potrvá podle potřeby,“ pokračoval.

Zahájení se zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), podle něj by mělo vysílání nabídnout věrohodné informace o dění na Ukrajině a předejít tak ruské propagandě. „Zahájení vysílání zpravodajského kanálu 1+1 je velmi důležité, protože ukrajinští občané u nás budou mít možnost zůstat ve spojení se svou zemí v jejich rodném jazyce a způsobem, na jaký jsou zvyklí,“ uvedl Síkela.

Spuštění stanice pozitivně hodnotil i ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. „Lidé, kteří sem přijeli, se potřebují cítit jako doma. To, že budou mít zde možnost dostat objektivní informace ve svém rodném jazyce, jim poskytne určitou míru jistoty, která jim někde v zahraničí možná chybí. Tady v České republice se jim ale té jistoty dostává hodně,“ řekl Perebyjnis a následně dodal, že vysílaný obsah může být zajímavý i pro oko českého diváka.

V Česku lze mimo jiné naladit i vysílání Ukrajinského rozhlasu.

 

Přidat komentář