Novinář v popkultuře: Ochránce

Českého lva letos získal seriál Ochránce z produkce České televize, který se na obrazovkách objevil loni na podzim. Školský ombudsman Aleš Pelán se v něm musí vypořádat nejen s agendou svého úřadu, ale také s ambiciózní bulvární novinářkou Martou Bekovou. Navíc se snaží najít vzájemnou symbiózu s tiskovým odborem ministerstva školství, příliš se mu to ale nedaří.

Česká televize loni na podzim uvedla desetidílný seriál Ochránce z per scénáristů Tomáše Feřteka a Matěje Podzimka, který letos ocenila také Česká filmová a televizní akademie. Populární středoškolský učitel Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) se v kriminálně dramatické sérii ujímá nově vzniklého úřadu školského ombudsmana, jenž pracuje pod ministerstvem školství.

Protagonista Pelán bulvárem opovrhuje, nejprve proto s redaktory bulvárních plátků odmítá komunikovat i přes jejich zájem o jeho osobu. Nakonec se ale rozhodne přednést mezi kolegy nepopulární názory v diskusním pořadu Máte slovo. Po nástupu do funkce školského ombudsmana musí Pelán řešit medializaci úmrtí vychovatelky nebo žáka, inkluze či nošení muslimského šátku hidžábu ve školách. Dotčeným školám radí, jak zvládnout krizovou komunikaci, a nevyhne se ani hovorům s bulvární novinářkou Bekovou, která se věnuje právě skandálům ve školství.

„Hraji cílevědomou, silnou osobnost, která nikomu nedá nic zadarmo. Role bulvárních novinářů je vždy tak trochu na hraně morálního kodexu. Sama velmi uznávám práci nezávislých a investigativních novinářů. Beková je tak trochu něco mezi,“ uvedla herečka Barbora Šporclová Kodetová.

 

„Rádi doplníme informace, kde se vám jich nedostává, pane ombudsmane.“

Ačkoli novinářka školského ombudsmana mnohokrát podrazí, dodá vždy Pelánovi informace, které potřebuje znát. Média všechno zjistí dříve než úředníci ministerstva školství, třeba o vraždě vychovatelky se proto ministr dozvídá až od novinářů účastnících se tiskové konference. Také interní komunikaci na ministerstvu předchází mediální sdělení.

Beková si na faktické přesnosti článků příliš nepotrpí, je ale schopná zajistit si přístup k dokumentům, ke kterým by se správně vůbec dostat neměla. Třeba poznatky z lékařských zpráv jí proto nejsou cizí, video žáků šikanujících učitelku pro změnu získá výměnou za finanční úplatu a informace.

Přestože ministerstvo média o živých případech neinformuje, před Bekovou se nic nedaří utajit. Zaměstnanci ministerstva novinářce donáší ať už za peněžní odměnu, nebo z vlastního přesvědčení, pro dobrou věc. „Pro vás je bulvár něco úplně přízemního, jenomže já si myslím, že člověk má mluvit se všema a nad nikoho se nepovyšovat,“ zazní z úst Pelánova řidiče Petra Starého (Pavel Řezníček).

 

„Když vám napíšou, přehrajte to na mě, já už to nějak zařídím.“

Pelána před Bekovou varuje také tisková mluvčí ministerstva Barbora Černá (Agáta Červinková). „Novinář, a takový novinář zvlášť, natožpak ženská, je prostě nepřítel. Ta s vámi nikdy nebude mít slitování. Já jsem v redakci dělala, tak to vím.“ Pelán se ale komunikaci s žurnalisty prostě nevyhne a mluvčí se pak jen může snažit minimalizovat škody.

Tvůrcům se tak podařilo zachytit trend komunikování institucí s novináři přes tiskové mluvčí a další PR pracovníky. „Jestli chcete takovou věc vyřešit v klidu, tak čím míň o tom média vědí, tím líp. To neprospívá ani mně, ani vám, ani úřadu. Je lepší mlčet a nezvedat telefony. Když vám napíšou, přehrajte to na mě, já už to nějak zařídím,“ vysvětluje Pelánovi  v seriálu mluvčí Černá.

Spárům Bekové nakonec skutečně neunikne ani školský ombudsman, který se také objeví v negativním světle novinových titulků.

Ombudsman. Seriál z prostředí školy, kauzy, vyšetřování. Režie Tereza Kopáčová, foto Česká televize

Přidat komentář