8. dubna 2019 – spuštění podcastu Vinohradská 12

Vinohradská 12, jeden z nejposlouchanějších zpravodajských podcastů, slaví tři roky od vydání první epizody. V roce 2021 jednoznačně zvítězil v soutěži Podcast roku a umístil se na první příčce v kategorii veřejnoprávní podcast, stejně tomu bylo i v roce 2020.

Úspěchy začal sklízet už v prvních měsících svého vysílání na vlnách Českého rozhlasu. Hned první rok jeho existence zaznamenal přibližně tři milióny stažení a v roce 2020 dokonce devět miliónů.

Za vznikem podcastu Vinohradská 12 stála v dubnu 2019 rozhlasová novinářka Lenka Kabrhelová, která do začátku roku 2022 moderovala díly za spoluúčasti hostů z jiných médií. Nově ji od letošního března vystřídal na moderátorské pozici Matěj Skalický. Kabrhelová a její tým přijali nabídku k vytvoření nového podcastu na serveru Seznam Zprávy. Za tyto tři roky si podcast oblíbili hlavně ti posluchači, kteří nestíhají sledovat nové události skrze jiná neposlechová média.

Moderátorka Lenka Kabrhelová a editor Pavel Vondra při natáčení nejposlouchanějšího podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 na Prix Bodemia Radio

Posluchačům osvětluje narativní formou aktuální témata v souvislostech, zaměřuje se jak na domácí, tak zahraniční společenské události a politická témata. Doplňují ho vždy audio útržky již z odvysílaných mluvených zpráv Českého rozhlasu, případně i jiných médií. „Vinohradská 12 vám řekne nejen jaké jsou titulky, ale i to co je za nimi a proč je to důležité,“ uvádí Kabrhelová v úvodním dílu podcastu.

Díly vychází každý všední den a poslechnout si je můžete nejen v podcastových aplikacích, ale i na zpravodajském webu iRozhlas.cz.

Přidat komentář