8. dubna 1914 – zemřel Jakub Arbes

Před 108 lety zemřel český spisovatel a novinář Jakub Arbes. Tvůrce nového literárního žánru, kterého za novinářskou činnost potkalo dokonce vězení. Pravděpodobně byl i prvním českým spisovatelem „na volné noze“.

Jakub Arbes se narodil roku 1840 do chudých poměrů. Své mládí strávil na rodném Smíchově. Po vzoru otce se měl vyučit obuvníkem, díky jeho výbornému prospěchu ho však rodiče poslali studovat. Arbesův učitel byl dokonce Jan Neruda, který se stal jeho velkým vzorem a přítelem.

Jako novinář začal působit roku 1867 v redakci časopisu Hlas. Zhruba o rok později se stal odpovědným redaktorem Národních listů, které vychovávaly národ k hrdosti, vzdělávání a posilovaly myšlenky státní samostatnosti. Německá soudní porota ho za jeho činnost v Národních listech odsoudila na více než rok, který strávil ve vězení v České Lípě. Po propuštění se vrátil do Národních listů, pro které pracoval až do výpovědi roku 1877.

Krátce působil i v periodiku Politik, což byl německy psaný deník, který se snažil propagovat české zájmy mezi německými spoluobčany. Arbese ovšem opět propustili.

Pár let také strávil jako dramaturg Prozatímního divadla. Pak už se živil jako svobodný spisovatel a novinář. Společně s Mikolášem Alšem vydával satirický časopis Šotek, ale založil i některá vlastní periodika jako například Volné slovo, Hlas předměstí nebo Slovenský kalendář.

Jako spisovatel přišel s novým literárním žánrem, kterým je romaneto. Jde o povídku, v níž hraje roli tajemná napínavá záhada, která se nakonec nějak racionálně vysvětlí. Mezi jeho nejznámější patří Svatý Xaverius. Mimo romaneta psal třeba také romány.

Přidat komentář