Ženy českých médií se sešly v knize Lindy Bartošové

Linda Bartošová, známá moderátorka České Televize, vydala knihu s názvem Novinářky. Kniha je plná rozhovorů s významnými ženami české žurnalistické scény. Má být pomocnou rukou začínajícím novinářům.

V knihkupectvích se před několika dny objevila nová kniha Novinářky. Do předprodeje šla 14. února. Obálku zprostředkovala Anežka Minaříková, fotografie novinářek pak Jolana Humpalová. Bartošová rozhovory vedla například s Petrou Procházkovou, Janou Klímovou nebo Danielou Drtinovou. Každá pochází z různého odvětví žurnalistiky. Například Drtinovou Bartošová oslovila kvůli její pestré a dlouholeté zkušenosti s politickými rozhovory. Jako zástupkyně mladší generace si vybrala Andreu Procházkovou a Hanu Řičicovou, obě fungují pod časopisem Reflex.

Bartošová knihu napsala s myšlenkou pomoci začínajícím žurnalistům. „Mně bylo dvacet, když jsem v České televizi začínala. Kdybych si tehdy mohla přečíst podobnou knihu, možná by mi to dodalo úlevu – vědět, že se některé věci děly všem a že se to dá přežít. Vydržet až do momentů, kdy vám je v práci líp, což ale přichází většinou až po pár letech,“ uvedla.

Kniha se zabývá cestou, kterou musí každý začátečník projít. Zmíněn je i sexismus na pracovišti, nebo různé předsudky vůči ženám. Díky generačnímu rozdílu žen, se kterými rozhovory vedla, je vidět, že každá generace vnímá tyto problematiky jinak.

Bartošová i na svých sociálních sítích dává najevo, že feminismus je pro ni důležitý. Snaží se ukazovat, že rovnost mezi pohlavími na některých místech není a upozorňuje na sexuální obtěžování. Kniha má i svůj vlastní instagram @novinarkybook, kde Bartošová sdílí reakce a poznatky lidí, co už mají knihu přečtenou. Jak sama říká, je možné, že toto není její poslední publikace.

Přidat komentář