21. března – Evropa 2 slaví 32 let

První komerční soukromá rozhlasová stanice u nás Evropa 2 slaví 32 let. Vysílat začala v roce 1989, dnes se řadí na třetí příčku nejposlouchanějšího rádia v České republice.

Evropa 2 letem světem v éteru

V roce 1990 spustilo vysílání jedno z nejpopulárnějších českých rádií, a to právě Europe 2. Síť z počátku vysílala francouzsky s českými vstupy, plně v češtině začala vysílat až v roce 1991. První pořad vysílaný v češtině byly Milostné vzkazy s Martinou Adamcovou. Pořad byl založený na předávání vzkazů, a stanice směřovala k bulvárnímu typu média.

Později byla stanice přejmenovaná na Evropu 2, jak ji známe dnes. Nabízí velké množství programů a vysílá 24 hodin denně. V historii se na moderátorských pozicích vystřídalo několik známých osobností, které rádiu pomohly díky své popularitě dosáhnout těch nejvyšších stupínků v poslechovosti.

Celá myšlenka Evropy 2 spočívala ve vytvoření hudební platformy, která měla nabídnout něco nového pro rozhlasový trh na našem území. „Rada si s naší myšlenkou nevěděla rady. Na druhé straně euforie lokálního kutilství v rádiích byla nesmírná a zcela sympatická,“ uvedl prezident Michel Fleischmann.

Mezi první členy redakce Evropy 2 patřili například Michal Mückstein, Roman Holý, Martin Veselovský nebo Leona Machálková a mnoho dalších.

Evropa 2 si toho vyzkoušela, co se programů týče, hodně. Kromě hudby, která hrála hlavní element, se do vysílání dostalo i mluvené slovo. To doplňovaly i pravidelné rubriky. V letech 1993-1996 v rádiu působil Václav Moravec, který měl na starost zpravodajství a pořad Hvězdy na Evropě 2. 

VÁCLAV MORAVEC NA EVROPĚ 2 (1994)

V roce 1995 přišlo rádio s novinkou dvou a více moderátorů. V ranní show se proslavila dvojice Těžkej Pokondr. Na Evropu 2 v roce 1998 přichází Leoš Mareš. Prosazuje hudební program, který sám moderuje a později se stává jako hlavní tvář ranní show spolu s Patrikem Hezuckým a sloganem „Maximum muziky“. Stanice zvolila cílovou skupinu pro mladší generaci posluchačů a přizpůsobila jim svůj celý program od hudby, až po moderátory i způsob podávání zpráv.

Radio dodnes sází na své favority a oblíbené moderátory, mezi které patří již zmiňovaná dvojka Leoše Mareše a Patrika Hezuckého. Mimo jiné i populární 3v1, Nasty, Jakub Kotek, Libor Bouček, Zorka Hejdová nebo Tomáš Zástěra, který svoji oblíbenost utužil při účasti v televizní show Survivor.

Evropa 2 si na dnešní den připravila speciální narozeninový program, který lze poslouchat na FM stanici, nebo na jejich webu.

Přidat komentář