Novinář v popkultuře: Bombshell

 

Americké filmové drama z roku 2019 nám ukazuje, jak funguje redakce Fox News za našimi televizními obrazovkami. Hlavními hrdinkami jsou tady tři krásné, sebevědomé a úspěšné ženy v podání Charlize Theron, Margot Robbie a Nicole Kidman. 

Příběh podle skutečných událostí se snaží realisticky zachytit problémy žen v americké společnosti dostat se na vyšší pracovní pozice. Upozorňuje na to, co všechno byly ženy nuceny podstoupit jen, aby dostaly pořad ve Fox v hlavním vysílacím čase. A samotný výstup Margot Robbie v roli oběti stojí za shlédnutí.

Film je vyprávěný z pohledu tří úspěšných moderátorek televizní stanice Fox News. Hned v prvních pár minutách můžeme vidět moderátorku Gretchen Carlsonovou (v podání Nicole Kidman), která žaluje ředitele televizní stanice Rogera Ailese kvůli obtěžování. Ailes soustavně ničil její kariéru, protože odmítla jeho sexuální nabídky. Poté mladičkou a začínající novinářku Kaylu Pospisilovou, kterou zde ztvárňuje Margot Robbie. Hlavní roli hraje Charlize Theron jako Megyn Kelly.

Megyn Kelly je sebevědomá, inteligentní a úspěšná moderátorka ve Fox News. Má svůj vlastní pořad v hlavním vysílacím čase. Je zapálená pro svoji práci a nebojí se svůj talent prodat. Proslavila se moderováním první republikánské volební debaty s Donaldem Trumpem v roce 2015. Nebála se při debatě budoucího prezidenta Spojených států ostře konfrontovat. V otázce na ženy se Donald Trump vyjádřil velice nevhodně. „Nazval jste ženy, které se vám nelíbí, tlustá prasata, psy, flákače a nechutná zvířata,“ řekla Kelly v otázce na Trumpa při debatě. Vyvolalo to útoky Trumpa proti Kelly. Označil ji za „nepříliš dobrou nebo profesionální“.

Kelly se rozhodne říct svoji verzi příběhu, když se v práci začnou objevovat zprávy o Carlsonově žalobě. Promluví o jejích začátcích kariéry ve Fox News, kdy byla sama obětí obtěžování. Díky ní čím dál tím více žen začne vyprávět svůj příběh. Roger odstupuje z funkce a na jeho pozici nastupuje Rupert Murdoch. Po této výpovědi je i Kelly nucena opustit Fox. Přestupuje do konkurenční stanice NBC News, kde vede svůj vlastní pořad.

Přidat komentář