Český rozhlas bojkotuje nepohodlné dotazy novinářů

Český rozhlas (ČRo) v čele s René Zavoralem se rozhodl neodpovídat na ne vždy příjemné otázky novinářů. Spor mezi veřejnoprávním rozhlasem a serverem HlídacíPes. org rozpoutal šéfredaktor serveru Robert Břešťan poté, co mu tiskový mluvčí ČRo Jiří Hošna přestal odpovídat na dotazy. Rozhlas hájí přerušení komunikace se serverem poukázáním na údajné porušování principů novinářské etiky ze strany Hlídacího psa. 

V létě minulého roku napsal Robert Břešťan stížnost na porušování informační povinnosti ze strany ČRo. Redakce webu HlídacíPes.org, kde je Břešťan šéfredaktorem, totiž už od Vánoc 2020 nedostala  odpověď ani na jeden ze svých zaslaných mailů.  „Český rozhlas je instituce placená z koncesionářských poplatků a tedy veřejných peněz; z veřejných peněz je tedy nutně placený i pan mluvčí. Ve vztahu k vybraným novinářům však zjevně své pracovní povinnosti neplní. Ať je to z jeho vůle, či z vůle jeho nadřízených, je tento přístup zcela nepřípustný a též v rozporu s informační povinností, jež veřejnoprávní médium má,” píše Břešťan ve stížnosti. Podle něj má ČRo porušovat body Kodexu o poskytování nestranného a nezávislého zpravodajství, zjišťování informací nebo o fóru pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů.

Odpověď od Rady ČRo a ředitele pro Komunikaci, marketing a obchod přišla až na konci listopadu tohoto roku. V první části odpovědi předseda rady píše, že Kodex rozhlas neporušil. „Vámi uvedená pasáž kodexu ´rozhlas představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek´a že ´poskytuje nestranné a nezávislé zpravodajství, informace, komentáře a analýzy´ se nepochybně vztahuje pouze na vysílání ČRo,” píše předseda rady Miroslav Dittrich. 

Vyjádření ředitele bylo více obsáhlé. Zmiňoval, že ČRo s novináři komunikuje a na jejich dotazy standardně odpovídá, s Hlídacím psem má však problém. „Po řadu let ČRo v dobré víře komunikaci vedl i se serverem HlídacíPes.org. Tuto komunikaci přerušil na základě diskriminačního chování serveru, který nectí obecné a základní principy novinářské etiky a pravidel a nectí ani ta pravidla, která si sám vytyčil ve své misi jako projekt takzvaného Ústavu nezávislé žurnalistiky, tedy například nezávislost, objektivní přístup, profesionalitu, dodržování přísných standardů novinářské nestrannosti bez ideologických předsudků apod.” Krom toho se má však server HlídacíPes.org  “chytat” pouze určitých témat, které nejsou podloženy fakty,  a mají jméno veřejnoprávního rozhlasu pošpinit. A na druhou stranu o těch dobrých věcech, které ČRo dělá, se podle Zavorala server nezmiňuje vůbec. „ Mediální výstupy serveru s tematikou ČRo jsou k nahlédnutí v příloze. Je na nich jasně vidět, že server HlídacíPes.org neinformuje o tématech, která souvisejí se zdravým rozvojem ČRo, s novými službami, které poskytuje posluchačům, nebo snad dokonce s jeho programovými úspěchy na domácím či mezinárodním poli.“ Tento bojkot je podle Hošny pouze oprávněnou ochranou pověsti instituce, ČRo. „Znamená to snad, že ČRo hodlá komunikovat jen s redakcemi, které o jeho vedení budou psát výlučně hezky?,” reagoval na postoj ČRo Břešťan ve svém komentáři.

 

Přidat komentář