26. listopadu 1991 – narodil se novinář Filip Horký

Jedna z předních tváří české žurnalistiky, Filip Horký, dnes slaví 30. narozeniny.

Pro mladou generaci je Horký známý především svým rychlým informováním na sociální síti Twitter, kde má k dnešnímu dni téměř 100 tisíc sledujících a je na něm aktivní téměř neustále, když se něco závažného děje. Poskytuje zde informace i v anglickém jazyce, což zmiňuje i ve svém biu větou „Breaking News also in ENG“.

Mezi jeho nejvýraznější body kariéry patří jeho působení na pozici redaktora ve společnosti Seznam, konkrétně v Seznam zprávách. Měl zde domluvený publicistický pořad Obzor Filipa Horkého. Po necelém roce se stal v televizi Seznam vedoucím televizního zpravodajství. Avšak o dva roky později Horký informoval o svém odchodu do českého média LiveSport. Nastoupil do zpravodajské větve s názvem FlashNews. Na této pozici stále působí i v současnosti.

V počátcích své kariéry působil jako redaktor v České televizi, konkrétně mezi lety 2010 a 2015. Vystřídal zde několik pozic. Z počátku pracoval jako sportovní reportér, čímž navázal na svou dlouholetou zkušenost s psaním článků o české fotbalové lize a Bundeslize do internetového magazínu EuroFotbal. Následně se stal redaktorem zpravodajství a nějakou dobu fungoval jako parlamentní zpravodaj ve studiu 6. Zde se hlavně zaměřoval na zahraniční politiku, o které také informoval na svém Twitterovém účtu.

Následně v roce 2015 Horký odešel z České televize (ČT) a začal pracovat v DVTV po boku Daniely Drtinové, Martina Veselovského a Emmy Smetany. Jeho hlavní náplní práce byly rozhovory s pozvanými hosty, což zahrnovalo mimo jiné i živé vysílání z míst, kde se něco děje např. demonstrace, tiskové konference. V té době už mu také významně „rostl“ jeho již zmíněný účet na Twitteru. Především kvůli jeho rychlosti předávání informací a podloženému zdrojování, na kterém si velice zakládá.

Horký se může pyšnit prestižními oceněními, mezi které patří hlavně cena Novinářská křepelka, kterou získal v roce 2017 za ”poctivou novinařinu, entuziasmus a inovativní přístup”. Dále ho časopis Forbes v roce 2017 zahrnul do seznamu ,,30 under 30“ za jeho zásluhy v novinařině.

Co se týče jeho vzdělání, původně se Horký hlásil na studium žurnalistiky na Karlovu univerzitu v Praze, ale zde bohužel neuspěl. To ho ale neodradilo od jeho vášně psát a tak v tom dále pokračoval a následně se přihlásil na Mezinárodní vztahy a evropská studia na Metropolitní univerzitu. Nakonec na této vysoké škole získal bakalářský titul a zanedlouho nastoupil do ČT.

Přidat komentář