Redaktoři Mediátora jsou hrdí vlastníci pohlavků od života, rýmy či kytar. Vyplývá to z jejich majetkového přiznání

Novináři veřejnoprávních médií ovlivňují veřejné mínění a jsou placení z veřejných peněz, měli by proto povinně podávat majetková přiznání. Alespoň to si myslí komunističtí poslanci, kteří předložili návrh zákona, který přesně o to usiluje. Mediator1 se rozhodl nečekat a připravil se i na variantu, že by podmínka byla rozšířena i na něj.

Veřejnorávní novináři by měli podle komunistů zveřejňovat v každoročním majetkovém přiznání nejen své příjmy, nemovitosti, ale také peníze či dluhy na svých bankovních účtech. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by měl tento krok zaručit větší transparentnost novinářů a měl by je tak ochránit od útoků a obviňování z tendenčního práce. „Pokud to majetkové přiznání podají, tak na ně samozřejmě nemůže nikdo útočit, že udělali reportáž na objednávku a že si za to vzali peníze,” komentoval návrh zákona sám Filip.

Pochopení ovšem nenašel u opozice nebo Syndikátu novinářů. Předseda Syndikátu Adam Černý to v Událostech komentářich dokonce označil za nesmysl.

Návrh zákona, který se dostal do druhého čtení ale podporuje vedle KSČM také SPD Tomia Okamury a někteří poslanci z hnutí ANO. Podporu našel i u ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za hnutí ANO) nebo bývalé ministryně stejného resortu Heleny Válkové (ANO). „Profesionální novináři nemají přece co skrývat, ne?“ vysvětlila to Válková novinářům z Deníku N.

V redakci Mediátora se toto zdůvodnění setkalo s velkým souhlasem a zvedlo vlnu inspirace. Alespoň část členů redakce dost možná zamíří právě do médií veřejné služby, proto nezahálí a majetková přiznání, která věnují speciálně paním ministryním a poslancům a poslankyním z KSČM a SPD, publikují už teď.

Kateřina Drgová

redaktorka

Jako malá jsem dostala flákanec, později jsem dostala kopačky a jednou možná dostanu infarkt. Jinak vlastním dvě kytary, sbírku sošek slonů a kámen, který jsem si na jedné procházce dokopala až domů. Měsíční příjem činí tři zlaté vlasy děda Vševěda a šakalí pazour.

Veronika Weinlichová

redaktorka

Za poslední rok jsem dostala nespočet pohlavků od života a o nic méně kopanců od mé malé sestřenky. Vlastním 8 knih o brýlatém čaroději, 7 otravně vonících svíček a asi 3 prázdné lahve od vína, které jsem líná vyhodit. Můj jediný příjem tvoří kapesné od rodičů, které vystačí v průměru na dvě návštěvy fast foodu a jednu malou sklenku bílého k tomu.

Jonáš Majtyka

redaktor

Na posledním tréninku jsem dostal deset gólů (rozestupy byly dodrženy) a o Velikonocích jsem dostal sladkosti. Přiznávám se také, že z nemovitostí vlastním jeden model fotbalového stadionu Signal Iduna Park. Mezi mou movitost pak patří jedna kytara. Měsíční příem mi nevystačí ani na kolejné.

Adéla Sobotíková

redaktorka

V poslední době jsem dostala rýmu a několik nevyžádaných rad a otázek. Vlastním 5 knih, hrnek a neplovoucí řasokouli. Můj měsíční příjem tak akorát pokryje měsíční přísun kofeinu.

Matěj Kolář

redaktor

Jsem vlastníkem dvou elektrických a dvou klasických kytar, z čehož jedna je již přes rok zapůjčena kamarádce, která podlehla vidině, že se na ni naučí hrát – jedná se tedy o formu svěřeneckého fondu, z kterého samozřejmě nijak nebenefituji. Společně s kytarami vlastním zhruba sedm trsátek (jejich počet je ale značně nestálý) a dva aparáty. Vedle toho mám ještě dva páry lezeckých bot, řadu karabin a lezeckých smyček. Vedle střechy nad hlavou, kterou mi poskytují mí drazí rodiče ještě hledám útočiště v pronajatém olomouckém pokoji. Nedávno jsem navíc od své slečny dostal kolo značky Eska, v původně ceně zhruba 1500 korun československých. Můj příjem je přímo úměrný od času, který strávím nakulováním klád na pásovou pilu na brigádě.

Věra Bartalosová

šéfredaktorka

Vlastním kompletní sérii Sandmana, tři originály od Davida Macháčka, Úvod do teorie mediální komunikace podepsaný McQuailem a suvenýry v podobě novin z 19 různých evropských měst. Co se týče mého vozového parku, aktuálně střídám 9 běžeckých bot. Pustila jsem se také do oblasti dlouhodobých investic, vzešlo mi 5 sazeniček chilli papriček, jeden květináč bazalky a nově mi klíčí avokádo.

Přidat komentář