9. prosince 1931 – den narození Ladislava Smoljaka

Když se řekne jméno Ladislav Smoljak, snad každý bude vědět,
o kom je řeč. Tento člověk si zahrál ve spoustě známých filmů
a “klasikách“, které zná a viděl snad každý z nás. Věděli jste ale, že byl i skvělým novinářem, pracoval pro snad nejčtenější časopis té doby a dnes by oslavil 89 let?

Mimo úspěšnou kariéru herce a scénáristy, byl Smoljak i velice schopným redaktorem časopisu Mladý svět, který byl spoustu let jeden z nejoblíbenějších a nejčtenějších československých plátků. Tento týdeník začal vycházet v roce 1959. Pouhých pár měsíců od založení zde Smoljak začal svoji kariéru jako redaktor kulturní rubriky. Jeho působení v Mladém světě sice trvalo pouhé dva roky, ale díky jeho nápadu, udělat pro časopis anketu, která měla zjistit, kdo z československých zpěváků či zpěvaček byl v té době nejoblíbenější, vznikla slavná soutěž Zlatý slavík, kterou dnes známe pod názvem Český slavík . Po Smoljakově odchodu z redakce zde publikovala své články i spousta známých jmen, jako je například Radek John, Josef Velek, nebo Petr Hořejš. Smoljak vystřídal redakci za nakladatelství Mladá fronta, kde se stal také redaktorem. Zde potom působil dvanáct let.

Diváci jej mohli vidět například ve filmu Marečku, podejte mi pero,
kde ztvárnil roli Tučka. Mimo to byl i scénáristou tohoto filmu. Dále se objevil i ve snímcích Jáchyme, hoď ho do stroje, Na samotě u lesa, Kulový blesk, ale i ve spoustě dalších. Jeho jméno je také často spojováno se jménem Zdeněk Svěrák. Díky jejich přátelství se Smoljak mohl podílet na založení divadla Járy Cimrmana a stal se i jednou z jeho nejhlavnějších postav. Pomáhal i s psaním nových divadelních her, dokonce některé z nich sám režíroval.

Ladislav Smoljak se věnoval své práci, až do posledních chvil svého života. Zemřel 6. června 2010 na rakovinu v kladenské nemocnici. Je pochován na Olšanských hřbitovech.

Přidat komentář