30. listopadu 1939: Narození zakladatele ekologické žurnalistiky Josefa Velka

Otázky klimatu, ekologie a životního prostředí jsou v poslední době velmi často skloňované, zejména v souvislosti s aktivistkou Gretou Thunberg a hnutím Fridays for future. Odpůrci ekologický aktivismus označují za ideologii 21. století.

Ve skutečnosti tu touhy o záchranu planety byly už v Husákových 70. letech pomocí Hnutí Brontosaurus a především rubriky Zápisník Brontosaura v tehdejším časopise pro mladé s názvem Mladý svět.

Mimo psaní do Mladého světa vydal Velek za svého života i několik knih ekologických reportáží. První vyšla v roce 1980 pod názvem Jak jsem bránil přírodu. V roce 1989 v Mladém světě rovněž uveřejnil rozhovor se zakázaným autorem Jaroslavem Foglarem.

V červnu téhož roku dostal jako první Čech ocenění v podobě zapsání na čestnou listinu OSN Global 500 shromažďující jednotlivce i organizace, kteří přispěli k ochraně životního prostředí.

Zemřel 30. dubna 1990 za nejasných okolností. Oficiální verze tvrdí, že se Velek utopil v Rudém moři, mohlo však jít i o pomstu německých podnikatelů. Krátce po jeho smrti někdo odcizil část jeho archivu, který uchovával na chalupě.

Přidat komentář