Light: The Fourth Estate

Dokumentární čtyřdílná minisérie odvysílaná na stanici Showtime, která zobrazuje redaktory světoznámého deníku The New York Times v až intimní blízkosti.

Režisérka Liz Garbus (Nevinné tahy, What Happend, Miss Simone?) se vžila do role pozorovatelky redakce The New York Time, kde natáčela 100 dní od zvolení prezidenta Trumpa. Pár dní do voleb můžeme vidět, jaké kauzy se udály hned na začátku jeho volebního období např. rezignace Michaela Flynna, nebo vyšetřovaní jeho napojení na Rusko.

Když vidíte reportérku Maggie Haberman jak klečí opřená ke zdi, s mobilem v ruce, kde debatuje se svými dětmi, kdy se vrátí domu, uvědomíte si že i novináři jsou lidi. Že to nejsou jenom „Fake News“ a „Nepřítel státu“ jak říkal prezident Donald Trump.

Můžeme zde vidět i to jak – v té době velmi aktuální – hnutí #MeToo postihlo i redakci, kdy jeden ze zpravodajů Glenn Thrush musel čelit obvinění ze sexuálního obtěžovaní. Garbus krasně zachytila těžkosti vedení NYT, když museli suspendovat jednoho ze svých nejlepších lidí.

Pokud jste se někdy chtěli vědět, jaké to je v kůži novináře ve velkém americkém deníku, „The Fourth Estate“ vám to příjemně vynahradí.

Přidat komentář