Vláda USA se odvolala proti verdiktu týkajícího se platformy TikTok

V září rozhodnutí soudu umožnilo Americké vládě zablokovat možnost stahovat čínskou aplikaci TikTok. Ministerstvo spravedlnosti ale nyní oznámilo, že tento verdikt odvolává.

Tažení proti známé aplikaci odůvodnil prezident Trump obavami, že firma pod čínským vlastnictvím obnáší risk pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech. Trump proto nařídil, že TikTok musí vlastnit americká firma, aby zůstala na domácím trhu.

Čínská firma ByteDance je aktuálním vlastníkem Tiktoku. Minulý měsíc uzavřela předběžnou smlouvu s americkými podniky Oracle a Walmart, která má aplikaci umožnit další fungování v USA. Agentura Reuters připomíná, že nyní pokračují jednání, která mají stanovit konečnou podobu dohody.

Ujednání mezi americkými podniky a čínskou firmou počítá s vytvořením nové společnosti nazvané TikTok Global, pod kterou by spadaly aktivity aplikace TikTok v USA. Vyskytují se však určité neshody, například včetně toho, kdo bude TikTok Global většinově vlastnit.

Přidat komentář