28. říjen 1918 – založení ČTK

Česká tisková agentura (ČTK) dnes slaví 102. výročí. Naše jediná národní zpravodajská agentura od svého vzniku a po dobu své existence prošla mnoha změnami.

Českou tiskovou kancelář, tehdy ještě jako Československou tiskovou kancelář, založil v roce 1918 novinář Emil Čermák. V jejím čele stál v letech 1920–1930 a za jeho působení se agentura těšila velkému rozkvětu. Podařilo se mu vybudovat rozsáhlou síť domácích a zahraničních zpravodajů. Velký kus práce odvedl také Čermákův spolupracovník Artuš Černík, který v počátcích agentury položil stavební kameny obrazového zpravodajství. To se dá považovat za základy dnešního fotoarchivu ČTK, který čítá více jak 5 milionů fotografií.

Krušné časy pro ČTK začaly v období 2. světové války, kdy jí obsadili nacisté. Ti popravili některé redaktory spolu s vedoucím tiskového odboru prezídia ministerské rady Zdeňkem Schmoranzem. Následný nástup komunismu znamenal pro agenturu období silné cenzury, které trvalo téměř po celé období totalitní vlády. ČTK se stala nástrojem pro šíření politické propagandy. Zásadní změny přinesla až listopadová sametová revoluce, po které agentura začala pracovat na objektivním a nezávislém zpravodajství.

Do struktury ČTK silně zasáhlo rozdělení republiky, před kterým se slovenská část agentury oddělila. Vznikla tak Česká tisková kancelář jako veřejnoprávní médium, na které dohlíží sedmičlenná rada. Na rozdíl od ostatních médií veřejné služby si na provoz musí vydělat sama, a to prodejem svých služeb.

Dnes ČTK nabízí svým klientům pestrou škálu zpravodajských služeb a je pro ně zdrojem zaručených a objektivních informací. Denně přináší více jak 500 domácích a zahraničních zpráv z různých oblastí. Od všeobecného zpravodajství, přes ekonomicky a kulturně zaměřené příspěvky až po zprávy ze světa sportu. K nim nechybí taktéž doprovodný multimediální obsah. Důležitou součástí je rozsáhlá fotobanka s tisíci profesionálními fotografiemi či kvalitně zpracované videozpravodajství. Provozuje také vlastní zpravodajský portál ČeskéNoviny.cz.

Přidat komentář