Novinář v popkultuře: Joker

Tento americký psychologický thriller z roku 2019 natočený na motivy komiksů o Jokerovi z dílny DC Comics vypráví příběh o Arthurovi, který žije se svou matkou v chudinské čtvrti města Gothamu. Arthur pracuje jako klaun a na ulici dělá reklamu firmám, které si ho najmou. Jeho kariéru Jokera však započne jedna velice nepovedená stand up comedy show, na jejímž základě si ho pozve k sobě do pořadu jeho oblíbený moderátor Murray Franklin.

Murray Franklin (Robert De Niro) je moderátorem talk show Live! With Murray Franklin. Murray patří mezi smetánku Gotham City a na svém kontě má dokonce i rozhovor s Thomasem Waynem (otec Bruce Waynea) z dob, kdy kandidoval na starostu. Murray si zve do svého pořadu zajímavé osobnosti a mluví s nimi o jejich zálibách a životě, zároveň však také pouští videa, která mu posílají jeho diváci.

V jednom z těchto videí se objeví právě Arthur Fleck s jeho velice nepovedeným vystoupením. Moderátor v talkshow Arthura zesměšní, aby pobavil své diváky, a zároveň si ho pozve do pořadu jako hosta. Poté, co Arthur do studia dorazí a Murray ho představí jako Jokera, začne se ho velice profesionálně ptát na otázky ohledně jeho nové image a na jeho život. I když Joker začne být agresivní a neustále chce říkat nemístné vtipy o svých zločinech, Murray stále zachovává chladnou hlavu a snaží svého hosta krotit. Nepříjemné otázky mu ale pokládá i nadále.

Murray Franklin působí za všech okolností velice upraveně a profesionálně. Vždy se snaží navázat kontakt se svým publikem, a to nejen tím ve studiu, ale i u televizních obrazovek, čímž si získává sympatie velké části města. Dalo by se říct, že je to takový showman, ačkoliv je to pouze role, kterou hraje, na což v jedné ze scén sám poukazuje. Jeho show si lze představit jako americkou verzi Show Jana Krause, i zde totiž hosté přichází jeden po druhém a usedají na připravenou pohovku, nově příchozí pak vždy usedá na křesílko.

Ve filmu je hezky ukázáno, jak to funguje v zákulisí i na place Live! With Murray Franklin. Jde zde hlavně vidět, jak probíhá příprava moderátorů i hostů, a že role moderátora je opravdu jen role, která nedefinuje jeho život.

Přidat komentář