Facebook daruje 3 miliony dolarů na podporu evropské žurnalistiky

Provozovatel Facebooku Mark Zuckerberg se rozhodl investovat sto milionů dolarů na podporu žurnalistiky. Tři miliony z toho poputují na podporu malých i středních zpravodajských organizací a novinářů v Evropě. Cílem je podpořit lokální žurnalistiku během pandemie a poskytnout pomoc těm, kteří informují a pokrývají důležité zprávy o nemoci Covid-19 ve chvíli, když je všichni nejvíce potřebují. Peníze bude rozdělovat nezisková organizace European Journalism Centre.

O grant si mohou požádat média nebo novináři, kteří aktivně pokrývají Covid-19. Znamená to, že informují pomocí zpráv, ukazují dopady koronaviru na společnost, osvětlují informace, například jak na státní podporu, kde najít poradenství kvůli pandemii apod. Zažádat si mohou ziskové i neziskové organizace.

O příspěvek se hlásí i některá česká média

„My se o příspěvek hlásit budeme. Je pro nás důležité, že prostředky spravuje EJC – přímo od Facebooku bychom si je nevzali. Ucházet se ale budeme také o prostředky v podobně grantové výzvě Googlu. Naším přesvědčením přitom je, že digitální platformy typu Google, Facebook, Amazon nebo v českých podmínkách Seznam, by měly podléhat zvláštnímu podstatnému zdanění, z nějž by se dlouhodobě financovala svobodná, nezávislá, pluralitní a kvalitní žurnalistika způsobem optimálně regulovaným přímo oborovými organizacemi, jako je Evropská federace novinářů, IPI, Syndikát a podobně. Závisí na tom budoucí kvalita, a možná i sama existence demokracie“ uvedl pro Mediátor1 šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka.

Z českého mediálního prostředí se rozhodla požádat o finanční příspěvek i redakce Hlídacího Psa nebo Deník N . „Granty patří mezi doplňkové zdroje našich příjmů, pomáhají nám zvládnout naše ekonomické fungování, popřípadě získat prostředky na projekty či vylepšení, která bychom si bez nich nemohli dovolit. Obzvláště v dnešní nejisté době to může být užitečná pomoc. Proto se pokusíme přihlásit i do tohoto programu,“ sdělil ředitel vydavatelství Deníku N Ján Simkanič.

European Journalism Centre na základě stanovených kritériích určí, komu finanční podpora poputuje nezávisle na Facebooku.

„Právě teď novináři pracují ve velmi obtížných podmínkách, aby informovali veřejnost, a mnoho zpravodajských organizací trpí kvůli ekonomickému dopadu od vypuknutí pandemie. Doufáme, že podpoříme mnoho novinářů v těchto časech tak, aby mohli pokračovat ve své kritické práci a aby nás mohli neustále informovat, “ oznámil na svém facebookovém profilu Mark Zuckerberg.

Přidat komentář