Televize Barrandov dostala pokutu čtvrt milionu korun

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila provozovateli Televize Barrandov pokutu ve výši 250 tisíc korun kvůli teleshoppingu z 28. dubna loňského roku nabízejícího šperky s léčivými kameny. Informaci uvedla ve čtvrtek v tiskové zprávě.

Televize patřící mediálnímu magnátovi Jaromíru Soukupovi porušila podle RRTV zákon, když moderátorka teleshoppingu TV Klenot o nabízených špercích se speciálními kameny opakovaně tvrdila, že mohou odstranit „různé zdravotní neduhy“. To bylo ovšem v rozporu s obsahem Zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, který všem provozovatelům zakazuje vysílat obchodní sdělení a teleshoppingy týkající se léčebných postupů.

„Údajné léčivé účinky kamenů ve špercích byly opakovaně zdůrazňovány, resp. byly prezentovány jako významný důvod k nákupu šperku. Takový postup může spotřebitele přimět učinit rozhodnutí (nákup produktu), které by za běžných okolností neučinili. Důsledkem takového jednání může být ohrožení zdraví spotřebitelů, kteří tak mohou zanedbat řádnou péči o svůj zdravotní stav,“ uvádí RRTV v tiskové zprávě.

Pro společnost Barrandov Televizní Studio a.s. je to již druhá pokuta za porušení zákona od začátku roku.

Přidat komentář