Sport jako každý jiný? Zápasy MMA by podle RRTV neměl nikdo vidět

UFC (Ultimate Fighting Championship) je nejslavnější organizací takzvaných smíšených bojových umění. Těm se říká anglicky Mixed Martial Arts, tedy MMA. Tento sport velmi zjednodušeně spočívá v tom, že si dva zápasníci dávají na budku. Jenže Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) došla k názoru, že zobrazovat něco takového v Televizních novinách (TN) není úplně OK.

A proč se to tedy RRTV nezdá košer? V polovině ledna odvysílala TV Nova reportáž o jednom z nejslavnějších bojovníků MMA Conoru McGregorovi. Ten za 40 vteřin knockoutoval svého soupeře a připsal si tak cenné vítězství.

Rada potom zasadila Nově tvrdý direkt, když se vyjádřila, že takové zobrazování a adorování násilí může ohrozit psychický vývoj dětí, a dala jí sedm dní na nápravu. Nebyla to spíš ale rána pod pás? 

Úryvek z tiskové zprávy:

19. ledna 2020 od 19:30 hodin na programu NOVA odvysílal pořad Televizní noviny, konkrétně reportáže o vzrůstajícím množství případů násilí mezi dětmi („Mladý násilník má zákaz vstupu do obchodního centra“ a „Dětské násilí, nový fenomén sociálních sítí“) a o vítězství zápasníka UFC Conora McGregora („Král UFC je zpátky! McGregor soupeře zničil za 40 vteřin!“). Ačkoli je v reportážích o vzrůstajícím množství případů násilí mezi dětmi všechen násilný obsah rozmazaný a reportéři zdůrazňují, že se jedná o nevhodné chování, kterým se děti pouze snaží získat lepší postavení mezi vrstevníky, v reportáži uvedené o patnáct minut později o zápasníkovi UFC McGregorovi je násilí adorováno, jsou zde otevřeně zobrazené hrubé rány včetně ran pěstí do hlavy způsobujících krvácení. Zápasník je diváky i reportéry pro své schopnosti skolit protivníka obdivován, násilné chování je prezentováno jako snadný způsob, jak si zajistit peníze i postavení, což je v hrubém rozporu s vyzněním reportáží o násilném chování mezi dětmi. Ačkoli je agresivní chování zápasníků prezentováno v rámci realisticky vypadajícího sportu, pro dětského diváka se rozdíly mezi takto zobrazovaným sportem (v reportáži je například vidět, že rozhodčí musí zápasníka, který agresivně vytrvale bije ležícího protivníka do hlavy, doslova odtáhnout) a realitou mohou stírat a naopak mohou vybízet k nápodobě takového chování, které je společností obdivováno. Takto prezentované násilné chování, obzvlášť pak ve spojení s reportážemi snažícími se upozornit na rostoucí agresivitu u dětí, mělo u dětských diváků potenciál snižovat citlivost k projevům násilí. Pořad tak mohl ohrozit zejména psychický vývoj dětí a mladistvých.

MMA místo Večerníčku

Vždyť je to přece taková běžná rutina. Zodpovědní rodiče posadí svého prvňáčka pravidelně o půl osmé k televizi, pustí mu zpravodajskou relaci a jdou si sednout k vínu. Pak už jenom doufají, že RRTV zařídí, aby si při sledování nezkazil svůj nevinný pohled na svět.

Čím Nova odvysíláním reportáže překročila hranici? Vždyť je MMA sport jako tenis nebo fotbal. Vždyť i za ním je tvrdá dřina, odříkání a velká nejen fyzická, ale i psychická příprava. Údery jsou pak vítaný produkt. Faktor, který vyhrává zápasy. Co jiného z oktagonu vysílat, když ne tohle? Soupeř si dobrovolně na zem nelehne a v hokeji taky nikdo nevystřihne záběr, jak puk letí za brankovou čáru. A když už jsme u toho, kolikrát jsme viděli ve zpravodajských relacích bitky českých hokejistů, o které se postarali v NHL?

Se zákonem je to na první pohled trochu složitější. Stojí v něm následující:

(3) Provozovatel vysílání nebo provozovatel převzatého vysílání se dále dopustí přestupku tím, že
c) zařazuje do vysílání pořady nebo další části vysílání, které mohou vážně narušit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých zejména tím, že obsahují pornografii a hrubé samoúčelné násilí

Jenže jakmile Nova ukazuje, jakým způsobem McGregor vyhrál, samoúčelné to není. Pak tedy nezbývá než říct, že zákon neporušili.

Diskvalifikace za nesportovní chování

Nova se ale opravdu dopustila pár nedovolených úderů. Výše se v tiskové zprávě lze dočíst, že velký problém byl i ve volbě reportáží v celém pořadu. A co si budeme povídat, pustit reportáž oslavující „Krále UFC“ jen pár minut po příspěvcích o rostoucím násilí mezi dětmi, to je citlivé asi jako píchnutí do oka.

Upozornit na trochu brutálnější záběry by taky nebylo zrovna na škodu. A co teprve všudypřítomná přehnaná bulvarizace, která je na Nově už takovým evergreenem? Zmíněná stanice tak dala RRTV šanci na ránu loktem do spánku. Teatrálním vykřikováním, jak je McGregor boží a kolik si tím prokletým násilím vydělá peněz, způsobila poprask. Škoda jen, že RRTV Nově navíc stáhla trenýrky.

Nabízí se i otázka, zda měla být tato reportáž zrovna v Televizních novinách. Kdyby příspěvek editoři přesunuli do sportu, vyhnuli by se pravděpodobně srovnávání. Dávalo by to větší smysl a nepodrazili by sami sobě nohy. Jenže touha oslovit krvavými záběry i šedesátiletou paní Novákovou z Horní Dolní zkrátka zvítězila.

Hledat hranici toho, co je ještě přípustné zobrazit, a co už se nesmí dostat mimo pomyslnou klec, je víc než obtížné. Možná nastal čas na oktagonový souboj členů RRTV a vedení TV Nova. Na ten by se nejspíš přišli podívat i zarytí odpůrci bojových sportů s celou rodinou.

Přidat komentář